Rajčatová polévka s parmezánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajčatová polévka s parmezánem
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | paulenkova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (35%) |
ID receptu: | 43357 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
3 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer řapíkatý |
3 ks | Česnek |
1 špetka | Chilli paprička sušená |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 špetka | Sůl |
1 plátek | Sýr Parmezán |
180 g | Těstoviny konzumní |
Vývar hovězí [42661] | |
---|---|
2,7 ks | Bobkový list |
133,3 g | Celer řapíkatý |
1,3 ks | Cibule |
433,3 g | Hovězí výřez |
2,7 ks | Hřebíček |
0,7 kg | Kosti hovězí morkové |
5,3 ks | Pepř černý celý |
0,7 hrst | Petržel - nať |
26,7 g | Tymián čerstvý |
1,9 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 68,4mg |
Draslík | 648,1mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer řapíkatý, Česnek, Chilli paprička sušená, Rajčata, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Sýr Parmezán, Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Hřebíček, Pepř černý celý, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Petržel - nať, Těstoviny konzumní, Hovězí výřez, Kosti hovězí morkové, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rajčatová polévka s parmezánem postup přípravy receptu:
1 | Do většího hrnce si dáme rozehřát olej, do kterého potom přidáme nadrobno nakrájený česnek, na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer, nadrobno nakrájenou petrželku a 2 lžíce nadrobno nakrájené bazalky. Tuto směs osmahneme za stálého míchání asi 3 minuty. Poté do směsi dáme oloupaná, zbavená semen a na kostky nakrájená rajčata a rajčata z konzervy. Dle chuti dochutíme chilli papričkou. Takto dusíme asi 10 minut. |
2 | Poté přilijeme již připravený hovězí vývar, zamícháme a dle chuti osolíme. Na mírném ohni poté pomalu vaříme 45 minut. |
3 | Nakonec přidáme těstoviny a vaříme dalších asi 13 minut. Hotovou polévku potom na talíři dozdobíme zbylou bazalkou a nastrouhaným parmezánem. |
4 | Vývar hovězí [42661]: |
5 | Do hrnce vložme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Potom si rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme 1 hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a 1/2 hodiny. Potom vyndáme maso a vaříme další 1 hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej ihned použít nebo zmrazit. |
Poznámka
Nejlepší na přípravu této polévky je použít vejčitá rajčata, která normálně dozrála na sluníčku. Protože mají méně vody a líp se hodí na vaření polévek a omáček.
Výborná polévka. Povedla se. Rajčátka jsem si zvlášt rozmixovala a potom přidala k zelenině. Díky za tip. Dávám do oblíbených.