Kopřivová roláda s kečupovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kopřivová roláda s kečupovou náplní
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43360 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
Kečupová náplň | |
---|---|
1 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Kečup |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
200 g | Sýr Lučina - termizovaný |
Velikonoční kopřivová roláda | |
500 g | Kopřiva |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
2 špetka | Zázvor mletý |
Bešamel | |
50 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka polohrubá |
2 špetka | Muškátový oříšek |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 240,3mg |
Draslík | 498,0mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Kopřiva, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zázvor mletý, Muškátový oříšek mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kečup, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Lučina - termizovaný, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kopřivová roláda s kečupovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Do rolády si připravíme kečupovou náplň: |
2 | z 1.5 dl smetany vyšleháme elektrickým šlehačem tuhou šlehačku. Do mísy vložíme termizovaný sýr lučinu, 2 lžíce kečupu, 1 větší najemno utřený stroužek česneku a směs vyšleháme elektrickým šlehačem do lehkého krému. Potom ho smícháme se šlehačkou a dáme do chladna. |
3 | Na velikonoční kopřivovou roládu si nejdříve připravíme bešamel: |
4 | v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý. |
5 | Na piškot: |
6 | listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme do hrnce se 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, potom je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a se 3 žloutky. Směs dobře promícháme. |
7 | Ze 3 bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem. |
8 | Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivovo-piškotového těsta píchneme špejlí, abychom zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se na špejli lepit. |
9 | Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme. |
10 | Horký piškot s papírem zavineme do rolády. Necháme ji zavinutou asi 3 minuty, potom ji rozbalíme a potřeme náplní a zavineme. |