Čokoládový pařez - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový pařez
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 43376 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Limetková šťáva |
150 g | Marcipánová hmota surová |
125 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g | Ořechy vlašské |
50 g | Poleva čokoládová |
1 špetka | Sůl |
6 ks | Vaječný bílek slepičí |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
50 g | Višně |
Krém | |
75 g | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Likér mandlový - Amaretto |
250 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
1 ks | Pudinkový prášek - vanilkový |
Ozdoba | |
200 g | Čokoláda hořká |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 160,7mg |
Draslík | 90,5mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Limetková šťáva, Ořechy vlašské, Poleva čokoládová, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Višně, Cukr krupice, Pudinkový prášek - vanilkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Marcipánová hmota surová, Mouka pšeničná hladká T 650, Likér mandlový - Amaretto, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Čokoláda hořká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládový pařez postup přípravy receptu:
1 | Čokoládovou polevu a kandované višně pokrájíme na malé kousky. Marcipánovou hmotu promícháme se žloutky a moučkovým cukrem. Z bílků, špetky soli a limetkové šťávy ušleháme tuhý sníh, který opatrně zamícháme do žloutkové hmoty, přidáme mouku, mleté vlašské ořechy, na kostičky nakrájenou čokoládovou polevu a kandované višně. Vypracujeme hladké těsto. |
2 | Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a naplníme ji těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 50 minut. Po upečení vyndáme dortový korpus z formy a necháme zcela vychladnout. |
3 | V kastrůlku přivedeme k varu mléko, vanilkový pudink a cukr a necháme ztuhnout. Pudink necháme vychladnout a potom do něj zamícháme máslo a mandlový likér. Vymícháme hladký krém. |
4 | Dortový korpus podélně jednou přeřízneme a slepíme k sobě vanilkovým krémem. Zbytkem krému potřeme celý povrch dortu včetně okrajů. |
5 | Hořkou čokoládu ostrým nožem nařežeme na tenké třísky a celý dort jimi ozdobíme tak, že dort bude vypat jako pařez a čokoláda na dortu jako kůra. Necháme ztuhnout a podáváme. |