Vepřové kotlety se zelenou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřové kotlety se zelenou omáčkou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 43450 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 kávová lžička | Kari koření |
1 dl | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Sůl |
800 g | Vepřové kotlety |
Omáčka | |
---|---|
1 kostka | Bujón zeleninový |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule červená |
500 g | Hrášek mražený |
100 g | Máslo čerstvé |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 171,6mg |
Draslík | 717,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,2mg |
Vitamín E | 10,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kari koření, Olej slunečnicový, Sůl, Česnek, Paprika mletá sladká, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vepřové kotlety, Bujón zeleninový, Cibule červená, Hrášek mražený, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřové kotlety se zelenou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Maso umyjeme, nakrájíme na (150-200 g) kotlety, potřeme 2 lžícemi oleje, osolíme, posypeme kari kořením, pod potravinářskou fólii jemně naklepeme, nařízneme konce, aby kotlety byly pěkné kulaté a odložíme do lednice odpočívat nejlépe na celou noc. |
2 | Do kastrůlku rozdrobíme kostku bujónu, zalijeme vařící vodou, kterou přivedeme k varu ve varné konvici, vzniklí vývar zatím necháme stranou. Česnek spolu s cibulí oloupeme, nakrájíme na malé kousky a v pánvi na rozpáleném másle osmažíme nejprve cibuli dozlatova a potom přidáme česnek, ten necháme jen provonět, vysypeme propláchnutý hrášek, posypeme mletou paprikou, zalijeme připraveným vývarem, povaříme pod poklicí přibližně 15 minut. Ještě horkou směs mixérem rozmixujeme na hustou kaši, kterou podle vlastní chutě osolíme, opepříme, zjemníme smetanou a 30 g másla, na sporáku necháme probublat, přiklopíme, hotovou omáčku stáhneme ze sporáku a necháme pod poklicí 5 minut. |
3 | V pánvi rozpálíme zbylý olej a připravené kotlety po obou stranách opečeme. Těsně před pečením můžeme kotlety potřít máslem, potom mají výbornou chuť a krásnou barvu. Upečené kotlety pokládáme na talíře, přidáme omáčku a spolu s vhodnou přílohou můžeme podávat. |
Poznámka
Vepřové kotlety podáváme jako teplé hlavní jídlo, vhodnou přílohou je bramborová kaše. Na talíř ještě přidáme čtvrtku citrónu na pokapaní kotlety.