Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43453 |
Kategorie: | Krémy, polevy |
Ingredience
Krém | |
---|---|
1 polévková lžíce | Pažitka |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Šunka dušená |
3 polévková lžíce | Sýr Eidam cihla 40% |
100 g | Sýr lahůdkový tavený 70% |
100 g | Sýr Lučina - termizovaný |
3 ks | Vejce slepičí |
5 dl | Voda pitná |
1 dl | Zakysaná smetana |
Bešamel | |
50 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Sůl |
2 špetka | Zázvor mletý |
Roláda | |
1 polévková lžíce | Olej sezamový |
500 g | Špenát listový čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 439,8mg |
Draslík | 877,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,1mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 794,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pažitka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana, Muškátový oříšek, Sůl, Zázvor mletý, Olej sezamový, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Šunka dušená, Sýr Eidam cihla 40%, Sýr lahůdkový tavený 70%, Sýr Lučina - termizovaný, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Vajíčka uvaříme v 5 dl vody natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je zchladíme, oloupeme, rozpůlíme a žloutky vyjmeme. Do mísy vložíme sýr Lučinu, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, uvařené žloutky, sůl, čerstvě pomletý pepř, zakysanou smetanu a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme pažitku a drobně ji pokrájíme. Šunku nakrájíme na velmi tenké nudličky, dlouhé asi 3 cm. Bílky z uvařených vajíček pokrájíme na nudličky (podobně jako šunku). Do krému zapracujeme šunku, bílky a pažitku a dobře míchaný na krém, zakryjeme a odložíme na 30 minut do chladničky. |
2 | Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý. |
3 | Listy špenátu důkladně omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, pak posekáme nadrobno, smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme, |
4 | zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem. |
5 | Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do špenátového piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se nám lepit. |
6 | Špenátový piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme. |
7 | Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme sýrovým krémem. |
Ač se zprvu zdálo, že recept bude fungovat bezchybně, konec dopadl špatně a já pořád nevím, kde je chyba. Roláda totiž po naplnění vůbec nešla zatočit. I když byla propečená dobře, těsto se mi pod náplní hrnulo a deformovalo jako by bylo živé. Nakonec jsem plát překrojila na polovinu, překlopila k sobě a vytvořila řezy. I ty ale byly měkké, jedli jsme je lžičkou. Kdysi jsem špenátovou roládu pekla, nevařila jsem bešamel, ale klasicky vmíchala žloutky, mouku a sníh z bílků. Byla perfektní. Nevím, zda se mi tato nepovedla kvůli tomu bešamelu, on totiž nikdy zcela neztuhne, zůstává kašovitý a na výsledek to mohlo mít vliv. Za to zklamání palec dolů
Chtěla jsem ít na řezu hezkou mozaiku, proto jsem dala šunku v plátcích a přidala krájenou červenou papriku. Škoda toho těsta, na chuť byla moc dobrá
mít...omlouvám se za nedoklep