Velikonoční tvarohovo-bylinková roláda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční tvarohovo-bylinková roláda
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43478 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
40 g | Droždí |
80 g | Hera |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 dl | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Bylinkový krém | |
1 polévková lžíce | Česnek |
1 ks | Cibulka jarní |
1 polévková lžíce | Kopřiva |
80 g | Máslo pomazánkové |
1 polévková lžíce | Pampeliškové listy |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Řeřicha |
0,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr smetanový tavený 45% |
250 g | Tvaroh tučný |
Na potření | |
2 polévková lžíce | Sezam - semena |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 128,4mg |
Draslík | 335,6mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,5mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 551,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Česnek, Cibulka jarní, Kopřiva, Pampeliškové listy, Pepř bílý, Řeřicha, Sůl, Sezam - semena, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Máslo pomazánkové, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Sýr smetanový tavený 45%, Tvaroh tučný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční tvarohovo-bylinková roláda postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Když vzejde kvásek, přidáme k mouce sůl, rozpuštěnou vlahou Heru s máslem (2 lžíce), vejce a pepř. Promícháme, přilijeme mléko a těsto důkladně uhněteme. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple asi 30-40 minut vykynout. |
2 | Připravíme si bylinkový krém: omyjeme 1 lžíci listů mladé kopřivy, 2 listy pampelišky (1 lžíce), 1 jarní cibulku, 1 lžíci natě z česneku, řeřichu a petrželku. Setřepeme vodu z bylinek a velmi drobně je pokrájíme a dáme do misky. Do větší mísy dáme měkký tvaroh, pomazánkové máslo, sýr, sůl, bílý pepř a smetanu. Vyšleháme lehký krém, do kterého zamícháme bylinky. |
3 | Vykynuté těsto položíme na vál a válečkem ho rozválíme asi na 1,5 cm silnou placku. Potřeme ji rozpuštěným máslem (0,5 lžíce), těsto přeložíme, znovu rozválíme a potřeme máslem (0,5 lžíce). Ještě jednou překlad opakujeme, pak těsto rozválíme na 1 cm vysokou placku. Potřeme ji bylinkovým krémem a těsto stočíme do závinu tak, že nejdříve přehneme konce dovnitř asi 3 cm, pak teprve těsto stočíme. Závin dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. |
4 | Dáme ho do předem vyhřáté trouby a při 170°C pečeme přibližně 35-45 minut dozlatova. |
5 | Závin necháme mírně vychladnout, pak ho nakrájíme. Podáváme ho teplý i studený. |