Zapečená zelenina se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečená zelenina se smetanou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 43594 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 kostka | Bujón zeleninový |
200 g | Chřest zelený |
250 g | Gouda |
200 g | Hrachové lusky |
200 g | Kedlubna |
250 g | Kukuřice cukrová nakládaná |
200 g | Máslo čerstvé |
3 dl | Minerální voda perlivá |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
500 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 98,8mg |
Draslík | 153,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hrachové lusky, Kedlubna, Kukuřice cukrová nakládaná, Minerální voda perlivá, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zeleninový, Chřest zelený, Gouda, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečená zelenina se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Mrkev a kedlubnu oloupeme, nakrájíme na kousky a v hrnci s 1 litrem osolené vody chvilku povaříme. Z chřestu odstraníme dřevnaté konce a před dokončením vaření ho přidáme spolu s hrachovými lusky do hrnce, povaříme ještě asi 5 minut, zeleninu scedíme, přisypeme scezenou kukuřici, osolíme, zlehka promícháme a necháme okapat. Do kastrůlku rozdrobíme kostku bujónu, zalijeme ji 1 litrem vařící vody, kterou připravíme ve varné konvici a promícháme. |
2 | V pánvi zahřejeme 150 g másla, přimícháme mouku a za stálého míchání restujeme. Stálým mícháním pokračujeme a přiléváme vývar, až vzniklý bešamel přivedeme k varu, poté zalijeme smetanou, necháme probublat, stáhneme z ohně, vmícháme nastrouhanou goudu, nasekanou petrželovou nať, podle vlastní chutě dochutíme solí, přidáme bílý pepř a ještě jednou důkladně promícháme. |
3 | Zapékací mísu dobře vymažeme zbylým máslem, na dno nalijeme připravený bešamel, potom vysypeme uvařenou zeleninu a zase zalijeme zbylým bešamelem. Zapékací mísu vložíme do předem nahřáté trouby, kde zeleninu zapékáme přibližně 40 minut. Upečenou zeleninu vytáhneme z trouby, přikryjeme, na 10 minut necháme odpočinout a potom krájíme úhledné porce, které pokládáme na talíře a podáváme. |
Poznámka
Zapečenou zeleninu podáváme jako teplé hlavní jídlo.