Jednoduchý recept

Zapečená zelenina se smetanou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 43594
Kategorie: Zelenina

Ingredience

1 kostka Bujón zeleninový
200 g Chřest zelený
250 g Gouda
200 g Hrachové lusky
200 g Kedlubna
250 g Kukuřice cukrová nakládaná
200 g Máslo čerstvé
3 dl Minerální voda perlivá
3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
500 g Mrkev kořen
0,5 kávová lžička Pepř bílý
1 polévková lžíce Petržel - nať
500 g Smetana 33% (šlehačka)
1 kávová lžička Sůl
2 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 567 kcal
Kilojoule 2 374kJ
5% Sacharidy 17 g
259% Tuky 194 g
6% Sodík 129 mg
21% Bílkoviny 12 g

Zapečená zelenina se smetanou postup přípravy receptu:

1

Mrkev a kedlubnu oloupeme, nakrájíme na kousky a v hrnci s 1 litrem osolené vody chvilku povaříme. Z chřestu odstraníme dřevnaté konce a před dokončením vaření ho přidáme spolu s hrachovými lusky do hrnce, povaříme ještě asi 5 minut, zeleninu scedíme, přisypeme scezenou kukuřici, osolíme, zlehka promícháme a necháme okapat. Do kastrůlku rozdrobíme kostku bujónu, zalijeme ji 1 litrem vařící vody, kterou připravíme ve varné konvici a promícháme.

2

V pánvi zahřejeme 150 g másla, přimícháme mouku a za stálého míchání restujeme. Stálým mícháním pokračujeme a přiléváme vývar, až vzniklý bešamel přivedeme k varu, poté zalijeme smetanou, necháme probublat, stáhneme z ohně, vmícháme nastrouhanou goudu, nasekanou petrželovou nať, podle vlastní chutě dochutíme solí, přidáme bílý pepř a ještě jednou důkladně promícháme.

3

Zapékací mísu dobře vymažeme zbylým máslem, na dno nalijeme připravený bešamel, potom vysypeme uvařenou zeleninu a zase zalijeme zbylým bešamelem. Zapékací mísu vložíme do předem nahřáté trouby, kde zeleninu zapékáme přibližně 40 minut. Upečenou zeleninu vytáhneme z trouby, přikryjeme, na 10 minut necháme odpočinout a potom krájíme úhledné porce, které pokládáme na talíře a podáváme.

Poznámka

Zapečenou zeleninu podáváme jako teplé hlavní jídlo.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept