Dort s průhledným karamelem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s průhledným karamelem
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 43632 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Ostatní | |
---|---|
395 g | Čokoláda hořká |
2 polévková lžíce | Kokosová smetana |
60 g | Mandle plátky |
3 polévková lžíce | Marmeláda pomerančová |
2 ks | Pomeranče |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
200 ml | Voda pitná |
Těsto | |
250 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Kypřicí prášek do pečiva |
100 ml | Likér pomerančový |
250 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka polohrubá |
160 g | Rozinky tmavé |
20 g | Tuk |
4 ks | Vejce slepičí |
Karamel | |
180 g | Cukr krupice |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 81,3mg |
Draslík | 162,9mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,5mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Marmeláda pomerančová, Pomeranče, Sůl, Tresť vanilková, Voda pitná, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Tuk, Vejce slepičí, Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda hořká, Kokosová smetana , Mandle plátky, Cukr vanilka, Likér pomerančový, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Rozinky tmavé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort s průhledným karamelem postup přípravy receptu:
1 | Do misky vlijeme pomerančový likér a namočíme do něj rozinky minimálně na 30 minut. Do další misky vložíme změklé máslo a přidáme k němu moučkový a vanilkový cukr. Kuchyňským šlehačem nastaveným na nejnižší rychlost je ušleháme do pěny. Přikápneme vanilkovou esenci a přidáme špetku soli. Postupně zašleháváme jedno vejce po druhém dohladka. |
2 | Do misky vsypeme mouku a prášek do pečiva, promícháme. Po částech přidáváme mouku k vaječné hmotě a robotem opět zašleháváme. Přisypeme rozinky nasáklé likérem a vmícháme je do těsta. Připravíme si dortovou formu o průměru 26 centimetrů. Vymažeme ji tukem a vyložíme pečicím papírem. Boky formy obložíme alobalem. Vlijeme do formy těsto. Předehřejeme si troubu na 190°C. Vsuneme naplněnou formu do trouby a pečeme celkem 25 minut. |
3 | Hotový korpus dortu vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout. Pak ho podélně rozřízneme na čtyři kulaté pláty. V misce si smícháme pomerančovou šťávu vymačkanou ze dvou pomerančů s pomerančovým likérem a vrchní plochy jednotlivých plátů šťávou potřeme. |
4 | Do menšího hrnku si rozlámeme čokoládu a přilijeme kokosovou smetanu. Vložíme do většího hrnku s vodou a postavíme na plotnu. Na mírném ohni ve vodní lázni necháme rozpustit a vymícháme dohladka. Horní část jednoho z plátů potom pomažeme dvěma lžícemi vzniklé polevy a zasypeme třetinou mandlových lupínků. Položíme na něj druhý plát a také ten pomažeme dvěma lžícemi polevy a posypeme třetinou mandlových lupínků. Zakryjeme třetím plátem a zopakujeme s ním stejný postup. Poslední čtvrtý plát nepoléváme ani nesypeme. Do menšího hrnku vložíme marmeládu a ve vodní lázni ji rozehřejeme. Prohřátou marmeládou potřeme čtvrtý plát korpusu a polijeme zbytkem polevy. Polevou natřeme i boky korpusu. |
5 | Připravíme si karamel. Plech vyložíme pečicím papírem a dáme si ho stranou. Na pánvičku nasypeme cukr krupici a přidáme jednu lžíci vody. Zahříváme na mírném ohni. V okamžiku, kdy karamel začne |
6 | hnědnout, vlijeme ho na připravený plech a uhladíme. Až ztuhne, rozlámeme ho na střepy a zdobíme s ním dort. |