Nakládané zelí - zelí Kimči -Béču kimči - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nakládané zelí - zelí Kimči -Béču kimči
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 43637 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
200 g | Cibulka jarní |
200 g | Hořčice |
1 kg | Ředkev |
100 g | Řeřicha |
710 g | Sůl |
200 g | Ústřice |
4,5 l | Voda pitná |
4,8 kg | Zelí čínské |
Koření | |
---|---|
100 ml | Ančovičky konzervované |
80 g | Česnek |
200 g | Cibulka jarní |
12 g | Cukr krupice |
100 g | Krevety solené |
130 g | Paprika mletá sladká |
36 g | Zázvor celý |
Nálev na Kimči | |
2 g | Sůl |
100 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 6,9mg |
Draslík | 333,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,5mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Ředkev, Řeřicha, Sůl, Ústřice, Voda pitná, Zelí čínské, Ančovičky konzervované, Česnek, Cibulka jarní, Cukr krupice, Paprika mletá sladká, Zázvor celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Krevety solené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nakládané zelí - zelí Kimči -Béču kimči postup přípravy receptu:
1 | Česnek a cibulku oloupeme a nasekáme nadrobno jako kořenící přísady. Z hlávek zelí odstraníme špatné krajní listy a spodní části. |
2 | Hlávky důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a rozpůlíme je. Množství soli rozdělíme na poloviny a jednu polovinu rozpustíme ve vodě. druhou polovinu soli nasypeme do hlávek zelí mezi jednotlivé listy a takto připravené půlky zelí dáme louhovat do slané vody nejprve rozříznutou částí hlávek vzhůru. Po třech hodinách louhování hlávky zelí ve slaném nálevu otočíme rozříznutými částmi zelí směrem ke dnu. Po dalších třech hodinách půlky hlávek z vody vyjmeme a důkladně je propláchneme pod vodou a necháme na sítu okapat. |
3 | Jarní cibulku a ředkev oloupeme a nasekáme nadrobno. Lodyhy řeřichy a hořčičné lístky propláchneme pod vodou a nakrájíme na dlouhé nudličky. Ústřice propláchneme pod tekoucí vodou, potom je propláchneme v osolené vodě a osušíme.Pevné části solených krevet nasekáme nadrobno. Mletou papriku rozmícháme v nálevu z krevet a v nálevu z ančoviček. |
4 | Oba nálevy s rozmíchanou mletou paprikou smícháme s nastrouhanou ředkví, dále do směsi přidáme nasekaný česnek a cibulku, připravenou zeleninu, kousky ústřic a další koření, směs opatrně ale důkladně promícháme. |
5 | Potom rozebereme hlávky na jednotlivé listy, několik listů z hlávek necháme na konečné přikrytí vršků sklenic a ostatní listy potřeme částí připraveného slaného nálevu a do listů rozdělíme připravenou kořenící směs a listy pevně sbalíme a naskládáme je do sklenic. Sbalené listy s kořenící marinádou přikryjeme zbývajícími listy zelí a sklenice s listy zalijeme zbývající částí slané vody. Nakonec listy stlačíme a necháme na chladném místě marinovat několik dní. Takto připravené zelí Kimči podáváme studené jako přílohu k zeleninovým a masným pokrmům. |