Jehněčí kotlety s tandoori kořením - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí kotlety s tandoori kořením
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 43683 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
0,3 kávová lžička | Chilli koření mleté |
1 ks | Cibule červená |
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 kávová lžička | Garam masala |
12 ks | Jehněčí kotlety |
400 ml | Jogurt bílý |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
2 polévková lžíce | Limetková šťáva |
60 g | Máta |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 ks | Okurka salátová |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 ks | Rajčata |
0,3 kávová lžička | Šafrán |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 212,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,3mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,3mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Citronová šťáva, Jehněčí kotlety, Jogurt bílý, Kmín drcený, Koriandr čerstvý, Limetková šťáva, Máta, Med včelí, Okurka salátová, Rajčata, Sůl, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Garam masala, Pepř černý mletý, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí kotlety s tandoori kořením postup přípravy receptu:
1 | Šafránové pestíky 5 minut máčíme v misce s horkou vodou. |
2 | Namočený šafrán poté smícháme s garam masalou, mletým pepřem, chilli kořením, drceným kmínem, bílým jogurtem, čerstvým nastrouhaným zázvorem, rozetřeným česnekem, citronovou šťávou a solí. |
3 | Do takto připravené marinády vložíme naklepané kotletky, otočíme je, aby se obalily marinádou a necháme marinovat 3 - 4 hodiny (nebo i přes noc). |
4 | Namarinované kotletky potom 4 - 5 minut z obou stran grilujeme v grilovací pánvi nebo na roštu. Chceme-li maso propočenější, grilujeme delší dobu. |
5 | Hotové kotletky poodáváme s mátovým jogurtem a rajčatovou salsou. |
6 | Mátový jogurt získáme smícháním 250 ml bílého jogurtu, 1 lžíce medu a 60 g jemně nasekané čerstvé máty. |
7 | Rajčatovou salsu připravíme smícháním 3 nakrájených rajčat, kostek z jedné okurky, bez semen, 1 rozkrájené červené cibule, 2 lžic citronové šťávy, 2 lžic čerstvého koriandru a 2 lžic limetkové šťávy. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Tandoori je směs koření, jehož složení se různí podle krajů, speciálně pro použití v tandoor (neboli jílové troubě), tradičně užívané v Pákistánu, severní Indii a Afghánistánu k vaření. Koření se může lišit podle regionu, obvykle zahrnují garam masala, česnek, zázvor, kmín, kajenský pepř a další koření i přísady (např. citrónovou šťávu ...). Šafránové pestíky se někomu mohou zdát tvrdé, můžeme je též nahradit mletým šafránem, který je navíc i levnější. Lístky máty do mátového jogurtu krájíme těsně před přípravou, jinak zčernají.