Vařená horácká roláda (závin) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařená horácká roláda (závin)
Vařená horácká roláda (závin)
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43704 |
Kategorie: | Záviny |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
400 g | Brambory |
100 g | Krupice dětská |
130 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
4,3 l | Voda pitná |
Náplň | |
4 polévková lžíce | Hrozinky |
100 g | Perník |
130 g | Povidla švestková |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Ozdobení | |
2 ks | Cukr skořicový |
70 g | Máslo čerstvé |
150 g | Strouhanka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 143,7mg |
Draslík | 492,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 141,2mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Voda pitná, Strouhanka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupice dětská, Mouka pšeničná hrubá, Hrozinky, Perník, Povidla švestková, Cukr skořicový, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vařená horácká roláda (závin) postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce dáme přibližně s 1,3 litru osolené vody, vložíme omyté brambory a uvaříme je do měkka (přibližně 20 minut). Pak je scedíme, oloupeme, jemně nastrouháme. V míse je smícháme s 200 g hrubé mouky, 1 lžičkou soli, 100 g dětské krupice a se 2 vejci. |
2 | Vypracujeme tuhé těsto, na vál si rozprostřeme čisté plátno, mírně ho posypeme moukou a těsto rozválíme na obdélník o síle přibližně 1 cm. |
3 | V misce rozředíme hustá povidla 1-2 lžícemi vody. Hrozinky dobře promyjeme v sítu, necháme okapat. Těsto potřeme švestkovými povidly, posypeme nastrouhaným perníkem a hrozinkami. Pomocí ubrousku těsto stočíme do závinu. Po obou stranách ubrousek dobře zavážeme provázkem, ve větším hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody, závin v ubrousku ponoříme do vařící vody a pomalu ho vaříme 15-20 minut pod poklicí. |
4 | Uvařený závin vyjmeme z ubrousku, necháme chvilku vychladnout, posypeme strouhankou, skořicovým cukrem a polijeme máslem. |
Poznámka
Hotový závin nakrájíme na plátky a ještě teplý podáváme.