Zahuštěná polévka z čerstvých rajčat - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zahuštěná polévka z čerstvých rajčat
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 43709 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
50 g | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
1,5 l | Hovězí vývar základní |
40 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
40 ml | Olej rostlinný |
2 ks | Pepř černý celý |
500 g | Rajčata |
60 g | Rýže loupaná |
1 kávová lžička | Sůl |
60 g | Sýr Eidam cihla 30% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 8,0mg |
Draslík | 379,3mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,7mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Hovězí vývar základní, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Rajčata, Rýže loupaná, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zahuštěná polévka z čerstvých rajčat postup přípravy receptu:
1 | Rajčata nakrájíme na čtvrtky, cibuli nadrobno, sýr nastrouháme. |
2 | Na másle zpěníme cibuli, přidáme rajčata a za občasného míchání dusíme pod poklicí doměkka. |
3 | V silnostěnném hrnci rozpustíme olej, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, do které po částech zašleháme hovězí vývar. Přidáme sůl, bobkový list, pepř a vaříme na mírném plameni alespoň 15 minut. Poté polévku přecedíme do čistého hrnce, propasírujeme udušená rajčata a zavaříme do polévky rýži. Před koncem varu ochutíme cukrem a citronovou šťávou. |
Poznámka
Polévku servírujeme posypanou sýrem.