Zahuštěná polévka z čerstvých rajčat se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zahuštěná polévka z čerstvých rajčat se smetanou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 43719 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 l | Hovězí vývar základní |
700 g | Rajčata |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na zeleninu | |
---|---|
1 ks | Cibule |
40 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
100 g | Petržel kořen |
Na jíšku | |
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 267,1mg |
Draslík | 766,1mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 58,3mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí vývar základní, Rajčata, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cibule, Petržel kořen mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zahuštěná polévka z čerstvých rajčat se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou petržel, mrkev a cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata pokrájíme na kousky. |
2 | Rajčata vložíme do rendlíku, dusíme pod pokličkou. Kořenovou zeleninu s cibulí zpěníme na másle, lehce podusíme, přimícháme do dušených rajčat a za občasného míchání podusíme, až jsou rajčata správně rozdušená. Na pánvi z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zašleháme do ní po částech hovězí vývar, přidáme sůl, přidáme rajčata i se zeleninou, zamícháme a přecedíme do čistého hrnce. Rajčata se zeleninou dobře propasírujeme. |
3 | Polévku na mírném plameni vaříme alespoň 15 minut. Poté odstavíme, do polévky zašleháme smetanu, v které jsme rozšlehali žloutky a ihned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.