Recept

Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím

Palec nahoru
2
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 2 Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím 5 1
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 43726
Kategorie: Brambory

Ingredience

1,3 kg Brambory
2 ks Cibule
150 g Mouka pšeničná hrubá
2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
100 g Slanina vepřová
3 kávová lžička Sůl
2,9 l Voda pitná
400 g Zelí kysané

Nutriční hodnoty jedné porce

20% Kalorie 387 kcal
Kilojoule 1 619kJ
17% Sacharidy 62 g
14% Tuky 11 g
34% Sodík 688 mg
23% Bílkoviny 13 g
Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím
  • Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím
  • 1
  • Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím
  • 2
  • Vložit obrázek

Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím postup přípravy receptu:

1

Omyjeme 3 brambory (asi 250 g), dáme do menšího hrnce asi s 4 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme asi 20 minut, vychladlé oloupeme. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na kostičky.

2

V pánvi na rozpáleném sádle vysmažíme slaninu, škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky, pak přidáme cibuli, kterou osmažíme dorůžova.

3

Oloupané a omyté syrové brambory (1 kg) nastrouháme do mísy a smícháme s uvařenými bramborami. Přidáme 150 g hrubé mouky a 0.5 lžičky soli. Těsto dobře promícháme.

4

Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody se 2 lžičkami soli. Těsto vykrajujeme lžící, mokrými prsty těsto formujeme do tvaru šišek a vaříme přibližně 4-6 minut.

5

Uvařené šišky klademe na sádlem vymazaný pekáček, na ně poklademe kysané zelí, přelijeme omastkem s cibulí a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 190 °C přibližně 15-20 minut.

6

Čídlmony se zelím posypeme škvarky a podáváme horké.

Poznámka

Pokud máme upečené vepřové maso, podáváme ho spolu s čídlmony.

Komentáře a hodnocení

 
bruschetta
Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím
Velmi chutná příloha, ale byly by výborné i bez masa. Tím, že jsem podávala s masem, slaninou jsem nesypala, ale jako samostatný pokrm bych rozpečenou slaninu určitě použila. Palec nahoru smile
 
fatima34
Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím
Vynikající jídlo i bez masa,recept jsem našla ve staré kuchařce od maminky a tam se nazývá Kundrfály, nejlepší jsou obyčejné staré recepty,je to luxusní doporučuji vyzkoušet smile

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
2
Palec dolu
0
5
Ověřený recept