Slezský makový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slezský makový koláč
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | cerna |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 43737 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
125 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
125 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
0,5 kávová lžička | Tresť vanilková |
1 ks | Vejce slepičí |
náplň | |
---|---|
175 g | Cukr krupice |
1 ks | Jablka |
200 g | Krupička dětská |
200 g | Mák - semena |
50 g | Mandle mleté |
150 g | Máslo čerstvé |
1000 ml | Mléko polotučné |
50 g | Rozinky tmavé |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
100 g | Tvaroh jemný |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 145,8mg |
Draslík | 335,7mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,4mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Cukr krupice, Jablka, Mák - semena, Tresť vanilková, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Krupička dětská, Mandle mleté, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Rozinky tmavé, Tvaroh jemný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slezský makový koláč postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva. Přidáme cukr, vanilkovou tresť, vejce, změklé máslo a sůl. Podle potřeby můžeme přilít trochu vody. Vypracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout. |
2 | Na náplň svaříme v kastrůlku mléko s máslem. Postupně vmícháme krupičku, mák a zvolna povaříme za občasného zamíchání 15-20 minut. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. |
3 | Potom do náplně vmícháme cukr, vanilkovou tresť, tvaroh, mleté mandle, omyté rozinky a nastrouhané jablko. |
4 | Připravené těsto rozválíme a vyložíme jím kulatou formu o průměru 28cm. Okraje těsta vytáhneme, aby vznikl okraj vysoký asi 3cm. |
5 | Makovou náplň rozprostřeme do formy na těsto a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu. |
6 | Po částečném vychladnutí vyjmeme z formy a poprášíme moučkovým cukrem. |
Poznámka
Do náplně můžeme použít oloupanou, nastrouhanou hrušku.
už vím, co v sobotu upeču! Vypadá to velmi zajímavě a mohlo by to být dobré.
Upekla jsem a je to skutečně moc dobré! A taky poměrně jednoduché
Já jsem už upekla a super !