Gentská telecí polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gentská telecí polévka
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 43738 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
200 g | Brambory |
1 ks | Celer řapíkatý |
3 ks | Cibule |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 ks | Pórek |
1 špetka | Sůl |
400 g | Telecí maso přední |
1 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 146,2mg |
Draslík | 761,0mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,9mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer řapíkatý, Cibule, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek, Telecí maso přední mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gentská telecí polévka postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce dáme vařit maso na polévku. Zeleninu očistíme od nečistot a přidáme k masu. Dolijeme dva litry vody a osolíme. Necháme vařit cca hodinu. Maso pak obereme od kostí. |
2 | Zeleninu vyndáme z vývaru a nakrájíme na drobno. Pórek na kroužky, cibuli na plátky a celer co nejvíce na drobno. To samé uděláme s bramborami a cibulí. Polévku poté dochutíme pepřem a solí, vaříme ještě cca dvacet minut. |
3 | Do misky oddělíme žloutek a smícháme ho s moukou. Vše důkladně promícháme a za stálého míchání polévky pomalu přidáváme do hrnce. Na úplný závěr nasekáme petrželku a přidáme ji do polévky. Popřípadě ji dochutí solí a pepřem. |
Poznámka
K polévce se velice hodí do křupava udělané krutóny.