Velikonoční placky s pórkem - Aladýšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční placky s pórkem - Aladýšky
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 43790 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
500 g | Brambory |
150 g | Dýně s ananasovou příchutí kompot |
100 g | Kompot ananasový |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
60 g | Pórek |
1,5 dl | Smetana zakysaná 14% |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
7 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 185,1mg |
Draslík | 301,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 218,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kompot ananasový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana zakysaná 14% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Dýně s ananasovou příchutí kompot, Olej slunečnicový nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční placky s pórkem - Aladýšky postup přípravy receptu:
1 | Den předem si omyjeme brambory, dáme je do hrnce s vodou a vaříme je přibližně 20 minut doměkka. Pak je scedíme. |
2 | Druhý den brambory jemně nastrouháme. Omyjeme pórek, bílou část drobně pokrájíme, přidáme k bramborům spolu se solí, čerstvě pomletým pepřem a žloutky. Směs promícháme a dobře vypracujeme. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku silnou 5-7 mm a formičkou vykrajujeme kolečka - koláčky o průměru přibližně 7-8 cm. Smažíme je v pánvi na rozpáleném oleji z každé strany dozlatova. |
3 | Aladýšky podáváme horké ozdobené lžičkou zakysané smetany s kostičkou kompotové dýně a ananasu. |
Po zpracování těsta mi toto nešlo rozválet, pořád se moc lepilo, takže jsem nakonec tvořila placičky rukama, což šlo mnohem lépe. Aladýšky si neumím představit s ničím sladkým, s žádným kompotem, asi máme jiné chutě, doplnila jsem tedy zakysanou smetanou se solí a pažitkou a výsledek nám opravdu zachutnal. Myslím, že je to skvělé využití zbylých vařených brambor. Palec nahoru