Křešický bramborový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křešický bramborový dort
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43791 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
300 g | Brambory |
120 g | Hrášek mražený |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
4 ks | Šalotka |
80 g | Slanina vepřová |
0,5 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
1,1 l | Voda pitná |
smetanová zálivka | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Hořčice |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 315,6mg |
Draslík | 998,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,2mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sádlo škvařené, Šalotka, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrášek mražený, Hořčice, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křešický bramborový dort postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme brambory, dáme je do menšího hrnce s asi 4 dl vody a uvaříme doměkka. Vaříme 20-25 minut, mírně vychladlé oloupeme a rozkucháme s 0.5 lžičky soli. Vajíčka dáme do hrnce s 3 dl vody a uvaříme je natvrdo. Vaříme 10 minut, pak je zchladíme pod tekoucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kolečka. |
2 | Šalotku a česnek oloupeme a drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. V rendlíku přivedeme k varu 4 dl vody, dáme do něj mražený hrášek a vaříme jednu minutu. Pak ho scedíme a odložíme do misky. |
3 | V zapékací míse na rozpáleném sádle vysmažíme slaninu, škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky. Na omastek přidáme šalotku s česnekem a osmažíme dorůžova. Na ni položíme rozkuchané brambory, posypeme je škvarky ze slaniny, pak hráškem a na celou plochu poklademe plátky vajíček. |
4 | V misce vyšleháme smetanu s vejci, solí, pepřem a hořčicí. Směsí přelijeme brambory s hráškem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 25-35 minut dozlatova. |
5 | Bramborový dort nakrájíme na porce a podáváme ho teplý i studený. |
Poznámka
K dortu podáváme hlávkový nebo okurkový salát.