Čočková polévka s křemenáči - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čočková polévka s křemenáči
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | matousek |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 43819 |
Ingredience
1 ks | Cibulka jarní |
200 g | Čočka červená |
1 ks | Kerblík |
350 g | Křemenáče |
20 g | Máslo čerstvé |
6 ml | Olej stolní |
1 g | Pepř černý mletý |
2 ml | Protlak rajčatový |
100 g | Smetana sladká 12% |
1 g | Sůl |
1,3 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 54g |
---|---|
Cholesterol | 12,5mg |
Draslík | 741,1mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 50,9mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,6mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Čočka červená, Kerblík, Olej stolní, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Smetana sladká 12%, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Křemenáče nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čočková polévka s křemenáči postup přípravy receptu:
1 | Jarní cibulku očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na tenká kolečka. |
2 | Na pánvi předehřejeme olej a čočku a zhruba 1 minutu podusíme. Do pánve přihodíme cibulku a podusíme další 3 minuty. Do směsi přilijeme zeleninový vývar, přivedeme do bodu varu a na mírném plameni povaříme 15 minut. |
3 | Křemenáče očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozehřejeme máslo, dokud nezpění. Křemenáče vložíme a smažíme zhruba 5 minut. |
4 | Kerblík omyjeme, osušíme, zbavíme lístků a odložíme stranou. |
5 | Do polévky přidáme smetanu a rajský protlak. Polévku opět přivedeme k varu a podle chuti přidáme sůl, pepř a kari. |
6 | Polévku rozmixujeme, ozdobíme plátky křemenáčů a lístky kerblíku. |