Smrže s krémovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smrže s krémovou omáčkou
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | matousek |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 43832 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
0,5 ks | Citrony |
6 ml | Koňak vaječný |
200 g | Listové těsto |
60 g | Máslo čerstvé |
3 ml | Pepř černý mletý |
0,5 kg | Smrže čerstvé |
3 ml | Sůl |
500 ml | Voda pitná |
200 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 58,7mg |
Draslík | 97,4mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Koňak vaječný, Listové těsto, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smrže čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smrže s krémovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 200°C. Smrže ponoříme přibližně na 5 minut do studené, řádně osolené vody (abychom z hub vypudili případný hmyz). Následně houby řádně opláchneme a osušíme. Velké smrže překrojíme napůl, malé nekrájíme. |
2 | V hrnci rozehřejeme máslo. Přihodíme houby a za stálého míchání je dusíme 15 minut. Zhruba v polovině dušení je osolíme, opepříme a přilijeme citronovou šťávu. |
3 | Následně je zalijeme zakysanou smetanou a koňakem, směs důkladně promícháme. Povaříme ji na mírném plameni, dokud nevznikne hladká krémovitá směs. |
4 | Komínky z listového těsta vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 5 minut. Po vyjmutí je naplníme houbovým krémem a ihned podáváme. |
Poznámka
Podáváme teplé.