Domácí hruškový likér - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí hruškový likér
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 43838 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
0,5 l | Džus hruškový |
250 ml | Hruškovice |
500 g | Hrušky |
0,5 kávová lžička | Kyselina citrónová |
1 ml | Pektolytický enzym |
100 ml | Sirup cukrový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 108,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 13,6mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Džus hruškový, Hrušky, Sirup cukrový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hruškovice mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kyselina citrónová, Pektolytický enzym nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí hruškový likér postup přípravy receptu:
1 | Zralé, ale nepřezrálé hrušky omyjeme, osušíme, rozkrojíme, zbavíme stopek, rozkrájíme na plátky silné asi 1 cm a odložíme je do mísy. |
2 | Ve větším nerezovém hrnci zahřejeme čistou hruškovou šťávu na 80°C. Hned přidáme pokrájené hrušky, musí být zakryté tekutinou. Důležité je, aby jsme teplotu udrželi ještě 2 minuty. |
3 | Horkou směs opatrně rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak směs rychle zchladíme na 40°C, přidáme 1 ml pektolytického enzymu, promícháme a 30 minut budeme udržovat teplotu 40°C. Pak ji slisujeme a rychle zchladíme. Šťávu - asi 800 ml, necháme stát 2 hodiny, dokud se neustálí kal. Potom čistou šťávu stočíme. |
4 | Na 1 litr likéru smícháme 650 ml šťávy s 250 ml hruškového destilátu (80% objem. jednotek) a 100 ml invertního cukrového sirupu. Podle chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%. |
Poznámka
K výrobě likéru je nejlepší odrůda voňavých hrušek - Wiliamsova, kdy dužina nebude moučná. Pode chuti do likéru nakonec přidáme kyselinu citronovou - 0.5 lžičky i více. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí. Likér pak přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.