Recept

Kdoulovo-hruškový lahodný likér

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 15 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 43853
Kategorie: Ovocná vína a likéry

Ingredience

50 g Cukr hroznový (glukóza)
250 ml Džus hruškový
700 g Kdoule
250 ml Kdoulový destilát
2 ml Pektolytický enzym
150 ml Sirup cukrový

Nutriční hodnoty jedné porce

7% Kalorie 132 kcal
Kilojoule 550kJ
13% Sacharidy 47 g
1% Tuky 1 g
0% Sodík 5 mg
2% Bílkoviny 1 g

Kdoulovo-hruškový lahodný likér postup přípravy receptu:

1

Kdoule sklidíme a uskladníme v bedničkách. Asi po 12-14 dnech zralé kdoule, které by měly krásně vonět a nesmí být nahnědlé - omyjeme, zbavíme chloupků, znovu omyjeme a rozřežeme je na proužky. Pak je rozdrtíme tyčovým mixerem.

2

V nerezovém hrnci přivedeme k varu čistou hruškovou šťávu a do ní dáme kdoule. Šťávy by mělo být jen tolik, aby byly rozdrcené kdoule překryté. Směs zahřejeme na 80°C, znovu nahrubo rozmixujeme a necháme zchladit na 40-45°C.

3

Do takto vychlazené směsi přidáme po kapkách pektolytický enzym (1-2 /litr).

4

Když směs vychladne na 20-25°C, drť z kdoulí vylisujeme. Získáme asi 700 ml šťávy a přibližně 250 g výlisků.

5

650 ml ovocného šťávy osladíme invertním cukrovým sirupem a přidáme 250 ml minimálně 20% kdoulového destilátu. Přimícháme 50 g čisté glukózy. Obsah alkoholu v likéru je přibližně 18% objemových jednotek.

Poznámka

Pro výrobu likéru jsou vhodné jablkovité kdoule, které krásně voní. Můžeme použít jak hruškovité, tak i okrasné kdoule. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí. Likér přefiltrujeme do skleněné láhve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce. Pokud nemáme kdoulový destilát, postačí nám 200 ml neutrálního destilátu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept