Kdoulovo-hruškový lahodný likér - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kdoulovo-hruškový lahodný likér
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 43853 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
50 g | Cukr hroznový (glukóza) |
250 ml | Džus hruškový |
700 g | Kdoule |
250 ml | Kdoulový destilát |
2 ml | Pektolytický enzym |
150 ml | Sirup cukrový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 162,4mg |
Vláknina | 800,0mg |
Vitamín A | 45,4mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,8mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Džus hruškový, Sirup cukrový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr hroznový (glukóza), Kdoule mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kdoulový destilát, Pektolytický enzym nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kdoulovo-hruškový lahodný likér postup přípravy receptu:
1 | Kdoule sklidíme a uskladníme v bedničkách. Asi po 12-14 dnech zralé kdoule, které by měly krásně vonět a nesmí být nahnědlé - omyjeme, zbavíme chloupků, znovu omyjeme a rozřežeme je na proužky. Pak je rozdrtíme tyčovým mixerem. |
2 | V nerezovém hrnci přivedeme k varu čistou hruškovou šťávu a do ní dáme kdoule. Šťávy by mělo být jen tolik, aby byly rozdrcené kdoule překryté. Směs zahřejeme na 80°C, znovu nahrubo rozmixujeme a necháme zchladit na 40-45°C. |
3 | Do takto vychlazené směsi přidáme po kapkách pektolytický enzym (1-2 /litr). |
4 | Když směs vychladne na 20-25°C, drť z kdoulí vylisujeme. Získáme asi 700 ml šťávy a přibližně 250 g výlisků. |
5 | 650 ml ovocného šťávy osladíme invertním cukrovým sirupem a přidáme 250 ml minimálně 20% kdoulového destilátu. Přimícháme 50 g čisté glukózy. Obsah alkoholu v likéru je přibližně 18% objemových jednotek. |
Poznámka
Pro výrobu likéru jsou vhodné jablkovité kdoule, které krásně voní. Můžeme použít jak hruškovité, tak i okrasné kdoule. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí. Likér přefiltrujeme do skleněné láhve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce. Pokud nemáme kdoulový destilát, postačí nám 200 ml neutrálního destilátu.