Košíčky z listového těsta s tuňákem a kapary (vol-au-vents) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Košíčky z listového těsta s tuňákem a kapary (vol-au-vents)
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 43880 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
4 ks | Cibulka jarní |
60 ml | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Kapary |
2 kávová lžička | Kopr čerstvý |
500 g | Listové těsto |
60 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
80 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Pažitka |
425 g | Tuňák v oleji |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 272,2mg |
Draslík | 324,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 728,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Citronová šťáva, Kopr čerstvý, Pažitka, Tuňák v oleji, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Listové těsto, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Košíčky z listového těsta s tuňákem a kapary (vol-au-vents) postup přípravy receptu:
1 | Rozpustíme máslo a na něm 1-2 minuty restujeme jarní cibulku nakrájenou na kolečka, za stálého míchání přisypáváme hladkou mouku a 1 minutu vaříme, potom přiléváme mléko, až vznikne hladká směs. Přidáme najemno nasekaný kopr, citronovou šťávu, rozmačkaného konzervovaného tuňáka (bez oleje), okapané kapary, jemně nasekanou pažitku, za stálého míchání směs zhoustne. Máme-li omáčku hustou, zředíme ji zbylým mlékem. |
2 | Košíčky vol-au-vente naskládáme na plech a pečeme 8-10 minut dozlatova při teplotě 180°C (z listové těsta vyválíme plát a vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrojíme 8 koleček, dno paštiček. Potom vykrojíme dalších 24 koleček a kolečkem o průměru 6 cm vykrojíme vnitřky. Na každé plné kolečko položíme 3 vykrojená kolečka a každou vrstvu potřeme žloutkem). |
3 | Upečené košíčky naplníme tuňákovou směsí a ihned podáváme. Zdobíme pažitkou. |
Poznámka
Vol-au-vents - francouzský výraz pro paštičky, tj. malé misky nebo košíčky z listového těsta, které plníme různými náplněmi. Podávají se buď teplé nebo studené s křupavým chlebem jako předkrm nebo s čerstvým zeleným salátem jako hlavní jídlo u příležitostí banketů nebo různých párty.
Paštičky občas dělám, plním je různými náplněmi podle zásob. Listové těsto používám to s cereáliemi, je zdravější a ke slaným moučníkům se skvěle hodí. Náplň s tuňákem je výrazná a moc dobrá. Byla jsem pochválena, takže předávám a hodnotím kladně :D