Jednoduchý recept

Trnkový likér

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 130 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 110 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 43886
Kategorie: Ovocná vína a likéry

Ingredience

65 g Cukr hroznový (glukóza)
1 dl Hroznová šťáva
0,5 kávová lžička Kyselina citrónová
1,5 ml Pektolytický enzym
100 ml Sirup cukrový
250 ml Slivovice
1,2 kg Trnky

Nutriční hodnoty jedné porce

9% Kalorie 172 kcal
Kilojoule 721kJ
6% Sacharidy 22 g
2% Tuky 1 g
0% Sodík 2 mg
1% Bílkoviny 1 g

Trnkový likér postup přípravy receptu:

1

Zralé trnky s tmavě modrou slupkou a zelenou dužinou dobře omyjeme a zbavíme stopek. Trnky nesmíme sbírat po mrazu! Pak nejsou vhodné k výrobě likéru. Trnky dáme do nerezového hrnce a zahřejeme je s 1 dl hroznové šťávy na 40°C. Trnky během zahřívání mícháme, až tak je rozdrtíme. Když jsou zahřáty na 25°C. přidáme po kapkách asi 1-1.5 ml pektolytického enzymu, promícháme a zahřejeme ovocnou kaši na teplotu 40°C. Tuto teplotu udržujeme 90 minut! Takto odbouráme pektin.

2

Teplou kaši z trnek dáme do lisu. Lisujeme jen do doby, pokud odtéká čistá šťáva - nesmí být zakalená. Šťávu ihned uskladníme v nerezovém hrnci v chladu.

3

Na 1 litr likéru smícháme 650 ml šťávy s 250 ml švestkového destilátu (80% objem. jednotek) se 100 ml invertního cukrového sirupu a 65 g glukózy. Podle chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%.

Poznámka

Z 1.2 kg trnek by jsme měli získat 600 ml trnkové šťávy. Místo 1-2 dl hroznové šťávy můžeme použít vodu, přebytečná voda se pak oddestiluje. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí. Likér pak přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept