Trnkový likér - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Trnkový likér
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 43886 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
65 g | Cukr hroznový (glukóza) |
1 dl | Hroznová šťáva |
0,5 kávová lžička | Kyselina citrónová |
1,5 ml | Pektolytický enzym |
100 ml | Sirup cukrový |
250 ml | Slivovice |
1,2 kg | Trnky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 3,3mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 11,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,9mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sirup cukrový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr hroznový (glukóza), Slivovice, Trnky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Hroznová šťáva, Kyselina citrónová, Pektolytický enzym nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Trnkový likér postup přípravy receptu:
1 | Zralé trnky s tmavě modrou slupkou a zelenou dužinou dobře omyjeme a zbavíme stopek. Trnky nesmíme sbírat po mrazu! Pak nejsou vhodné k výrobě likéru. Trnky dáme do nerezového hrnce a zahřejeme je s 1 dl hroznové šťávy na 40°C. Trnky během zahřívání mícháme, až tak je rozdrtíme. Když jsou zahřáty na 25°C. přidáme po kapkách asi 1-1.5 ml pektolytického enzymu, promícháme a zahřejeme ovocnou kaši na teplotu 40°C. Tuto teplotu udržujeme 90 minut! Takto odbouráme pektin. |
2 | Teplou kaši z trnek dáme do lisu. Lisujeme jen do doby, pokud odtéká čistá šťáva - nesmí být zakalená. Šťávu ihned uskladníme v nerezovém hrnci v chladu. |
3 | Na 1 litr likéru smícháme 650 ml šťávy s 250 ml švestkového destilátu (80% objem. jednotek) se 100 ml invertního cukrového sirupu a 65 g glukózy. Podle chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%. |
Poznámka
Z 1.2 kg trnek by jsme měli získat 600 ml trnkové šťávy. Místo 1-2 dl hroznové šťávy můžeme použít vodu, přebytečná voda se pak oddestiluje. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí. Likér pak přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.