Zapečené těstoviny se slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečené těstoviny se slaninou
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | paulenkova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (35%) |
ID receptu: | 43907 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
60 g | Anglická slanina |
1 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
140 g | Mozzarella |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
300 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
2 kávová lžička | Šalvěj čerstvá |
1 špetka | Sůl |
4 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
230 g | Těstoviny Penne |
450 g | Vepřové maso mleté |
125 ml | Víno bílé |
3 l | Voda pitná |
120 g | Žampiony čerstvé |
Bešamelová omáčka s cibulí [42787] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Cibule |
50 g | Máslo čerstvé |
600 ml | Mléko polotučné |
650 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Muškátový květ |
12 ks | Pepř černý celý |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 114,4mg |
Draslík | 715,9mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 360,1mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,5mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Cibule, Rajčata loupaná (konzervovaná), Šalvěj čerstvá, Sůl, Sýr Parmezán, Vepřové maso mleté, Víno bílé, Voda pitná, Žampiony čerstvé, Bobkový list, Cibule, Muškátový květ, Pepř černý celý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mozzarella, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Těstoviny Penne, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Zapečené těstoviny se slaninou postup přípravy receptu:
1 | Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C. Do hlubší pánve si dáme rozehřát olej, do kterého přidáme narobno nakrájenou cibuli, česnek a mrkev. Za stálého míchání orestujeme 5 minut. Vložíme na menší kostičky nakrájenou slaninu a opékáme dalších 5 minut. Potom přidáme na menší kousky nakrájené žampiony a za občasného míchání opékáme 2 minuty. Poté vložíme mleté maso, opět mícháme a opékáme dokud maso nezmění barvu. Vložíme nakrájená rajčata i se šťávou, bílé víno a nadrobno nakrájenou šalvěj. Osolíme, opepříme a za občasného míchání přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a pod pokličkou dusíme 30 minut. |
2 | Mezitím si do velkého hrnce s osolenou vařící vodou dáme vařit těstoviny asi na 8 minut. Když už je směs hotová, nalijeme ji do větší zapékací mísy. Do bešamelové omáčky vmícháme na kostičky nakrájenou mozzarellu a nastrouhaný parmezán. Scedíme těstoviny a smícháme je s bešamelovo-sýrovou směsí a dáme na masovou směs do zapékací mísy. Nakonec posypeme parmezánem a dáme do trouby péct na 30 minut. |
3 | Bešamelová omáčka s cibulí [42787]: |
4 | Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme. |