Smažený párek v kynutém těstě - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smažený párek v kynutém těstě
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 43916 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
20 g | Droždí |
2 kávová lžička | Kari koření |
30 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
300 g | Mouka polohrubá |
2 l | Olej slunečnicový |
600 g | Párky Debrecínské |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 48,6mg |
Draslík | 164,3mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,3mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Kari koření, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Párky Debrecínské, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej slunečnicový nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Smažený párek v kynutém těstě postup přípravy receptu:
1 | Mléko vylijeme do kastrůlku, zahřejeme ho na vlažné, rozdrobíme do něho droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do misky prosijeme mouku, rozklepneme vejce, přidáme měkké na kostky nakrájené máslo, kari koření, sůl, pepř, vylijeme připravený kvásek, přisypeme nasekanou petrželovou nať a rukou vypracujeme tuhé, hladké a nelepící se těsto, které přikryjeme a necháme na teplém místě alespoň 20 minut vykynout. |
2 | Vykynuté těsto přeložíme na moukou vysypaný vál, rukou ho prohněteme, válečkem na těsto rozválíme na velký a tenký plát, z kterého ostrým nožem ukrajujeme obdélníky o velikosti párků. Do každého obdélníku položíme párek, stočíme do závitku a na válu necháme ještě 10 minut vykynout. |
3 | Fritovací hrnec s olejem zapneme na nižší teplotu, naskládáme do něj obalené párky a smažíme asi 3 minuty. Smažené párky pokládáme na mělké oválné talíře a podáváme. |
Poznámka
Smažené párky podáváme jako studený předkrm s čerstvou zeleninou. Můžeme je také připravit jako jednohubky a to tak, že párky nakrájíme na 3 cm kousky, každý kousek obalíme v kynutém těstě a smažíme je ve fritovacím hrnci. Takto připravené párky ještě posypeme celým kmínem a pečeme je v horké troubě asi 20 minut.