Hrachová polévka se slaninou a zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hrachová polévka se slaninou a zeleninou
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 43949 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
50 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
400 g | Hrách loupaný |
100 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
100 g | Mrkev kořen |
40 ml | Olej rostlinný |
100 g | Petržel kořen |
40 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
200 ml | Zakysaná smetana |
Na krutony | |
---|---|
60 g | Máslo čerstvé |
3 ks | Rohlíky bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 40,6mg |
Draslík | 259,1mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,7mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Cukr krupice, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Olej rostlinný, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách loupaný, Mrkev kořen, Máslo čerstvé, Rohlíky bílé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hrachová polévka se slaninou a zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Hrách přebereme, zalijeme vodou, necháme přes noc namočený. Cibuli a kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky, slaninu nakrájíme nadrobno. Hrášek scedíme a necháme okapat. Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. |
2 | Namočený hrách uvaříme na mírném plameni do měkka. |
3 | Na oleji rozpustíme slaninu, zpěníme s cibulí a zeleninou. Směs přidáme k poloměkkému hrachu, zamícháme a dovaříme. |
4 | Uvařenou polévku propasírujeme do čistého hrnce, osolíme, přidáme cukr a je-li polévka příliš hustá, přilijeme vroucí vodu. Chvíli povaříme, poté odstavíme, zašleháme smetanu, hrášek, necháme prohřát. |
Poznámka
Podáváme s krutony.