Rybí polévka (bujabéza) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rybí polévka (bujabéza)
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 43960 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
1 ks | Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
1 ks | Fenykl čerstvý |
12 ks | Garnát obecný |
200 g | Makrela obecná |
200 g | Mušle slávky |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 dl | Pastis |
100 g | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
800 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 špetka | Šafrán |
200 g | Treska obecná |
200 g | Treska tmavá |
80 ml | Víno bílé |
500 ml | Vývar zeleninový |
1 ks | Pomeranče |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 70,9mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 527,7mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 121,7mg |
Vitamín E | 3,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Fenykl čerstvý, Mušle slávky, Rajčata loupaná (konzervovaná), Víno bílé, Pomeranče mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bylinky čerstvé - svazek, Garnát obecný, Makrela obecná, Olej olivový, Pastis, Petržel - nať, Pórek, Protlak rajčatový, Šafrán, Treska obecná, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Treska tmavá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rybí polévka (bujabéza) postup přípravy receptu:
1 | Na středním plameni rozpálíme olivový olej, použijeme větší hrnec, přidáme nakrájenou cibuli a 2 - 3 minuty restujme, přisypeme prolisovaný česnek, směs svázaných bylinek (2 bobkové listy, 1 snítka rozmarýnu, 5 snítek tymiánu, 2 snítky saturejky), zeleninu pokrájenou na větší kostky (řapíkatý celer, fenykl, střední pórek) a ještě minutu restujeme. |
2 | Vlijeme bílé víno, na mírném plameni asi polovinu necháme vyvařit. Poté přidáme zeleninový vývar, rozkrájená oloupaná konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, mletý šafrán na špičku nože, pomerančovou kůru a šťávu, přivedeme k varu za stálého míchání, 15 minut vaříme. |
3 | Přidáme 3 druhy ryb (200 g tresky obecné, 200 g tresky tmavé, 200 g makrely), očištěné syrové garnáty, očištěné mušle zbavené vousů a vaříme asi 5 minut, mušle by se měly otevřít. Několikrát promícháme. Přihodíme drobně krájenou rovnou petrželovou nať a úplně nakonec (těsně před podáváním) přilijeme 1 dl pastisu (nebo jiného anýzového likéru). |
Poznámka
Servírujeme teplé. Bujabéza(Bouillabaissa) je tradiční rybí polévka původem z přístavu města Marseille, obsahující různé druhy vařených ryb, korýšů a zeleniny, ochucená roztodivnými bylinkami a kořením (česnek, pomerančová kůra, bazalka, bobkový list, fenykl a šafrán). Garnát je mořský ráček.