Jednoduchý recept

Rybí polévka (bujabéza)

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 35 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (57%)
ID receptu: 43960
Kategorie: Polévky

Ingredience

1 ks Bylinky čerstvé - svazek
1 ks Celer řapíkatý
1 ks Cibule
1 ks Fenykl čerstvý
12 ks Garnát obecný
200 g Makrela obecná
200 g Mušle slávky
1 polévková lžíce Olej olivový
1 dl Pastis
100 g Petržel - nať
1 ks Pórek
2 polévková lžíce Protlak rajčatový
800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
1 špetka Šafrán
200 g Treska obecná
200 g Treska tmavá
80 ml Víno bílé
500 ml Vývar zeleninový
1 ks Pomeranče

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 582 kcal
Kilojoule 2 434kJ
15% Sacharidy 54 g
19% Tuky 14 g
65% Sodík 1 g
71% Bílkoviny 40 g

Rybí polévka (bujabéza) postup přípravy receptu:

1

Na středním plameni rozpálíme olivový olej, použijeme větší hrnec, přidáme nakrájenou cibuli a 2 - 3 minuty restujme, přisypeme prolisovaný česnek, směs svázaných bylinek (2 bobkové listy, 1 snítka rozmarýnu, 5 snítek tymiánu, 2 snítky saturejky), zeleninu pokrájenou na větší kostky (řapíkatý celer, fenykl, střední pórek) a ještě minutu restujeme.

2

Vlijeme bílé víno, na mírném plameni asi polovinu necháme vyvařit. Poté přidáme zeleninový vývar, rozkrájená oloupaná konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, mletý šafrán na špičku nože, pomerančovou kůru a šťávu, přivedeme k varu za stálého míchání, 15 minut vaříme.

3

Přidáme 3 druhy ryb (200 g tresky obecné, 200 g tresky tmavé, 200 g makrely), očištěné syrové garnáty, očištěné mušle zbavené vousů a vaříme asi 5 minut, mušle by se měly otevřít. Několikrát promícháme. Přihodíme drobně krájenou rovnou petrželovou nať a úplně nakonec (těsně před podáváním) přilijeme 1 dl pastisu (nebo jiného anýzového likéru).

Poznámka

Servírujeme teplé. Bujabéza(Bouillabaissa) je tradiční rybí polévka původem z přístavu města Marseille, obsahující různé druhy vařených ryb, korýšů a zeleniny, ochucená roztodivnými bylinkami a kořením (česnek, pomerančová kůra, bazalka, bobkový list, fenykl a šafrán). Garnát je mořský ráček.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept