Kalamáry s citronem a pepřem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 15 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kalamáry s citronem a pepřem
Celkový čas: | 15 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 43979 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
750 g | Kalamáry |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
80 ml | Limetková šťáva |
80 ml | Olej olivový extra panenský |
1 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 436,9mg |
Draslík | 561,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 109,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,2mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Citronová kůra, Kalamáry, Koriandr mletý, Limetková šťáva, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Pepř 4 barev mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kalamáry s citronem a pepřem postup přípravy receptu:
1 | Smícháme nastrouhanou citronovou kůru s limetkovou šťávou, olivovým olejem, prolisovaným česnekem, sušeným koriandrem, pepřem čtyř barev a dosolíme. |
2 | Kalamáry (6 ks )rozpůlíme tak, aby vznikly obdélníky, na kterých asi na 3/4 povrchu vytvoříme mřížku. Pak je zamícháme s připravenou směsí, přikryjeme a 30 minut necháme v ledničce odležet. |
3 | Namarinované kalamáry 2-3 minuty grilujeme na barbecue grilu nebo pánvi, začnou-li se okraje rolovat, jsou kalamáry hotové. |
Poznámka
Kalamáry - jsou hlavonožci s protáhlým a úzkým tělem. Bývají zaměňovány se sépií, oba hlavonožci mají stejný počet chapadel a podobný tvar těla, ale sépie má navíc 2 dlouhé biče zakončené rozšířenou částí s háčky. Z kalmára konzumujeme vše mimo hlavy. Při tepelné úpravě se tělo smrskává, doba přípravy by měla být co nejkratší.