Brambory zapečené se smetanou a parmezánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Brambory zapečené se smetanou a parmezánem
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 95 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 43994 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1 kg | Brambory |
600 g | Brambory sladké (Batáty) |
2 kávová lžička | Koření na pizzu |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,3 kávová lžička | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Pórek |
500 ml | Smetana na vaření |
2,5 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
125 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 8,6mg |
Draslík | 876,0mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 5g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,2mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Brambory sladké (Batáty), Muškátový oříšek, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Koření na pizzu, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana na vaření, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Brambory zapečené se smetanou a parmezánem postup přípravy receptu:
1 | Z pórku odstraníme tmavé vnější listy, opláchneme ho studenou vodou. Rozpůlené, nadrobno nakrájené kousky 3-4 minuty restujeme na rozpuštěném másle. |
2 | Máslem nebo olejem vymažeme větší zapékací misku a začneme do ní vrstvit suroviny. Na dno dáme vrstvu z poloviny sladkých a konzumních brambor nakrájených na tenké plátky, vrstvu orestovaného pórku a zbylou půlku sladkých a konzumních brambor. |
3 | Takto připravené brambory zalijeme směsí, připravenou ze smetany, koření na pizzu a drůbežího vývaru, zasypeme nastrouhaným parmazánem a muškátovým oříškem, opepříme. Pečeme 60-90 minut v troubě na 200°C. Pokud brambory rychle na povrchu hnědnou, přikryjeme je alobalem, aby se nespálily. |
Poznámka
Zapečené brambory podáváme samostatně nebo jako přílohu ke grilovanému masu.