Bezinkový likér - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bezinkový likér
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 44002 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
1,5 kg | Bezinky |
0,5 kávová lžička | Kyselina citrónová |
2 ml | Pektolytický enzym |
200 ml | Sirup cukrový |
200 ml | Vodka |
sirup z bezinkových květů | |
---|---|
150 g | Bezinkový květ |
2 kg | Cukr krupice |
50 g | Kyselina citrónová |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 228g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 424,2mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 21,2mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 56,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bezinky, Sirup cukrový, Vodka, Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bezinkový květ mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kyselina citrónová, Pektolytický enzym, Kyselina citrónová nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Bezinkový likér postup přípravy receptu:
1 | Připravíme sirup z bezinkových květů: Ve 2 litrech vody rozpustíme 2 kg cukru, pak přimícháme 50 g kyseliny citrónové a přibližně 100-150 g omytých květů (dvě hrsti). Necháme je vyluhovat 12-48 hodin. |
2 | Sirup přefiltrujeme do čistých suchých lahví, nebo je zahřejeme na 78°C a horký sirup nalijeme do lahví. Dobře lahve uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu. |
3 | Zralé bezinky v sítu důkladně omyjeme, necháme odkapat, zbavíme stopek a bobule rozdrtíme. |
4 | Ve větším nerezovém hrnci bobule zahřejeme na 80°C. Teplotu udržujeme 20 minut. Pak bezinky zchladíme na 40°C, přidáme pektolytický enzym (1-2 ml/litr), promícháme a po 15 minutách bezinky odlisujeme. Čistou šťávu zchladíme a stočíme. |
5 | Na 1 litr likéru smícháme 800 ml šťávy s 200 ml invertního cukrového sirupu. Z tohoto množství odměříme 700 ml oslazené šťávy a 100 ml sirupu z bezinkových květů. Přimícháme 200 ml vodky (80% objem. jednotek). Podle chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%. |
Poznámka
K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí. Likér pak přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.