Asijská zelenina se sójovou marinádou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 16 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Asijská zelenina se sójovou marinádou
Asijská zelenina se sójovou marinádou
Celkový čas: | 16 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 6 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 44011 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Chilli paprička |
2 polévková lžíce | Med včelí |
60 ml | Omáčka sójová |
1 polévková lžíce | Sherry brandy |
80 ml | Víno rýžové japonské - Mirin |
1 polévková lžíce | Zázvor celý |
2 ks | Zelí čínské |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 637,7mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 75,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Med včelí, Zázvor celý, Zelí čínské, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Omáčka sójová, Sherry brandy, Víno rýžové japonské - Mirin mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Asijská zelenina se sójovou marinádou postup přípravy receptu:
1 | K varu přivedeme vodu v hrnci, nad ní zavěsíme košík na dušení s omytým a nakrájeným baby zelím bok choy (1 svazek) a baby zelím choy sum (1 svazek) a dusíme v páře 3-4 minuty, hotová zelenina má tmavě zelenou barvu. Nemáme-li košík na dušení použijeme na zeleninu wok pánev s trochou oleje a vývaru. |
2 | Na marinádu smícháme sójovou omáčku s medem, sherry, prolisované stroužky česneku a nastrouhaný čerstvý zázvor. V nerezovém kastrůlku k marinádě přimícháme mirin a chilli papričku a na mírném ohni přivedeme k varu. |
3 | Ohřejeme mísu, rozložíme na ní zeleninu a zalijeme omáčkou. |
Poznámka
Čínské zelí bok choy se používá syrové do salátů, čínských jídel, ale i samostatně. Bok choy lze použít místo celeru, brokolice, nebo listové zeleniny, jako je řepa nebo hořčice. Zelí choy sum je podobné čínskému zelí, ale stonky a listu jsou menší, chutí podobné chřestu. Mirin - slazené japonské rýžové víno Sherry - alkoholizované víno z bílých hroznů