Smetanový boršč zeleninový - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanový boršč zeleninový
Smetanový boršč zeleninový
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 44023 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
300 g | Brambory |
300 g | Červená řepa |
5 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
100 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
0,5 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
2 ks | Paprika zelená |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
500 g | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
1,3 l | Voda pitná |
150 ml | Zakysaná smetana |
200 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 28,3mg |
Draslík | 707,2mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,4mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Červená řepa, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Kopr čerstvý, Paprika zelená, Petržel kořen, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smetanový boršč zeleninový postup přípravy receptu:
1 | Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Syrové brambory oloupeme a rozčtvrtíme. Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na čtverečky. Petrželovou nať a kopr nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme. |
2 | Na másle zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, polovinu nakrájených paprik, rajčata, řepu, zakapeme octem, zalijeme 500 ml vody a za občasného míchání dusíme zhruba 20 minut. Poté vmícháme brambory, zelí, koření, vlijeme zbylou vodu a vaříme, až jsou brambory měkké. Poté polévku osolíme, osladíme, vmícháme zbylou papriku, česnek a necháme přejít varem. Před podáváním do polévky zašleháme smetanu, petrželovou nať a kopr. |