Boršč ukrajinský - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Boršč ukrajinský
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 44024 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
350 g | Brambory |
50 g | Celer bulvový |
300 g | Červená řepa |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
500 g | Hovězí maso přední |
50 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
80 g | Mrkev kořen |
0,5 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 ks | Paprika zelená |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
80 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
200 ml | Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
80 g | Protlak rajčatový |
3 ks | Rajčata |
60 g | Sádlo vepřové škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
150 ml | Zakysaná smetana |
500 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 64,0mg |
Draslík | 947,9mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 64,6mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Celer bulvový, Červená řepa, Česnek, Cibule, Hovězí maso přední, Paprika mletá sladká, Paprika zelená, Petržel kořen, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pivo tmavé 10% 3,7% obj., Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Boršč ukrajinský postup přípravy receptu:
1 | Kořenovou zeleninu a řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na čtverečky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Rajčata nakrájíme na plátky, petrželovou nať nasekáme nadrobno. |
2 | V tlakovém hrnci uvaříme maso doměkka, vývar přecedíme do čistého hrnce, maso nakrájíme na nudličky. |
3 | Červenou řepu zakapeme octem, přidáme kořenovou zeleninu, rajčatový protlak a na sádle podusíme. Na másle zpěníme cibuli, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, přimícháme mletou papriku a hned zašleháme po částech vývar z masa a 200 ml tmavého piva. Do polévky vložíme brambory a vaříme na mírném plameni. Zhruba po 10 minutách přidáme řepnou směs, zelí, koření, sůl a vaříme, až jsou brambory měkké. |
4 | Do uvařené polévky vmícháme česnek, plátky rajčat, pokrájené maso, necháme přejít varem a odložíme. Po půl hodině do polévky vmícháme smetanu, petrželovou nať a polévku prohřejeme. |