Slaný listový koláč s hovězím masem a houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slaný listový koláč s hovězím masem a houbami
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 44045 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
500 g | Listové těsto |
Masová směs | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
800 g | Hovězí svíčková |
1 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Povidla švestková |
3 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Worcester (worcesterská omáčka) |
Houbová směs | |
2 špetka | Cukr krupice |
300 g | Houby čerstvé |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Sůl mořská |
Na potření | |
2 polévková lžíce | Sezam - semena |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 194,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 71,3mg |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,1mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hovězí svíčková, Olej slunečnicový, Šalotka, Sůl, Cukr krupice, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Rajčata, Sůl, Sezam - semena, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Povidla švestková, Worcester (worcesterská omáčka), Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slaný listový koláč s hovězím masem a houbami postup přípravy receptu:
1 | Falešnou hovězí svíčkovou omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Očištěné menší plodnice hub (žampiony nebo hříbky) očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Šalotku a česnek očistíme a pokrájíme na tenké plátky. |
2 | V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme maso, které zprudka restujeme 1 minutu. Maso mírně osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, přimícháme lžíci worcestrové omáčky, lžičku švestkových povidel a lžíci kukuřičného škrobu. Promícháme a jakmile je směs hustá, odstavíme z plotny. |
3 | V pánvi na rozpáleném oleji s máslem krátce, asi 1 minutu orestujeme plátky hub. Pak je osolíme, posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a odstavíme z plotny. Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a přimícháme k masu. Rajčata omyjeme, osušíme nakrájíme na plátky asi 5 mm silné, dáme je na mělký talíř a osolíme, opepříme a pocukrujeme. |
4 | Na pomoučeném vále rozdělíme plát listového těsta na tři díly. Každý díl vyválíme na placku velkou jako dortová forma. První díl položíme do formy a okraje pomocí prstů vytlačíme asi 1 cm na stěnu formy. Na těsto rozložíme masovou směs a 2/3 hub. Zakryjeme druhým plátem, na který poklademe zbytek hub. Mezi ně položíme plátky rajčat. Na tuto vrstvu položíme poslední plát těsta. Okraje těsta opatrně zatlačíme dovnitř (můžeme si pomoci tupým nožem), povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamovým semínkem a dáme do předehřáté trouby péct. |
5 | Pečeme při při 190°C přibližně 20-30 minut dozlatova. Upečený koláč necháme mírně vychladnout - podáváme teplý i studený. |