Kuře na rajčatech s šafránovou rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuře na rajčatech s šafránovou rýží
Kuře na rajčatech s šafránovou rýží
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 44074 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
2 kávová lžička | Chilli koření mleté |
1 ks | Cibule |
150 g | Hrášek |
1000 g | Kuře |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
8 ks | Rajčata |
180 g | Rýže dlouhozrnná |
1 špetka | Šafrán |
1 kávová lžička | Sůl |
700 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 187,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,6mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Cibule, Hrášek, Kuře, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rýže dlouhozrnná, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kuře na rajčatech s šafránovou rýží postup přípravy receptu:
1 | Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí. Petrželovou nať opláchneme, osušíme, nasekáme nadrobno. |
2 | Kuře rozpůlíme, zbavíme kůže a z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom |
3 | odřízneme křídla a stehna. |
4 | Porce kuřete vložíme do velkého rendlíku s rozpáleným olejem, restujeme do zlatova. Osolíme, opepříme, přendáme na nahřátý talíř a udržujeme v teple. |
5 | Do výpeku přidáme česnek a cibuli, restujeme, dokud cibule nezesklovatí, přidáme chilli a za stálého míchání restujeme ještě 30 vteřin. Zmírníme oheň, přidáme pokrájená rajčata a dusíme, dokud nevznikne poměrně hustá, ale stále ještě tekutá omáčka. |
6 | Porce kuřete vrátíme do rendlíku, přilijeme 700 ml vařící vody, přidáme dlouhozrnnou rýži a šafrán. Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a na mírném ohni dusíme 20 minut. Občas zamícháme. |
7 | Přsypeme hrášek a petrželovou nať, důkladně vše promícháme a vaříme dalších 10 minut, dokud se všechna voda nevyvaří. Občas zamícháme, aby se rýže nepřichytila ke dnu. |
8 | Ihned podáváme se zeleným salátem nebo dušenou zeleninou. |
Poznámka
Hrášek můžeme nahradit fazolovými lusky.