Dýňový koláč vařený v páře - Hóbak ttok - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýňový koláč vařený v páře - Hóbak ttok
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 44091 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
100 g | Cukr krupice |
250 g | Dýně |
500 g | Mouka rýžová |
6 g | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Zdobící suroviny | |
---|---|
8 g | Cicimek |
8 g | Dýňová semínka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 117,2mg |
Vláknina | 432,5mg |
Vitamín A | 0,4mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Dýně, Sůl, Voda pitná, Dýňová semínka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka rýžová, Cicimek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dýňový koláč vařený v páře - Hóbak ttok postup přípravy receptu:
1 | Dýni důkladně umyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme semena, která uchováme na konečnou ozdobu. V parním hrnci přivedeme k varu 300 ml vody. Když z vroucí vody začne vycházet pára, dáme do vody spařit poloviny dýně tak, že je dáme do vody řeznou stranou vzhůru, aby nebyla dýně vodnatá. Dýni ve vodě takto vaříme 15 minut. Potom dýni vyjmeme z vody a vydlabeme dužinu. Rýžovou mouku smísíme se solí a prosejeme přes síto. Do prosáté mouky se solí vpracujeme získanou dýňovou dužinu a cukr, čímž získáme těsto na koláč. |
2 | Těsto dáme do dortové formy,na povrch těsta vyznačíme nožem čtverce, které ozdobíme dýňovými semeny a očištěným cicimkem. |
3 | Dno širokého parního hrnce vyložíme utěrkou a zalijeme zbylou vodou. Vodu v hnci přivedeme k varu, a když se voda začne vařit, vložíme do hrnce dortovou formu s připraveným koláčem a od okamžiku, kdy se pára z vroucí vody dostane na povrch, vaříme koláč v této parní lázni 15 minut. Koláč podáváme studený, jako dezert. |
Poznámka
Tento koláč lze ozdobit i nakrájenými plátky dýně, které jsme chvíli povařili ve vodě s cukrem.