Recept

Zapékaný celer se žampiony a sýrovou krustou

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 44138
Kategorie: Zelenina

Ingredience

Restovaná zelenina
400 g Celer bulvový
2 stroužek Česnek
2 ks Mrkev kořen
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
3 ks Šalotka
0,5 kávová lžička Sůl
0,5 kávová lžička Zázvor mletý
Restované houby
200 g Hříbky čerstvé
0,5 kávová lžička Kmín celý
2 ks Lilek
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 ks Paprika červená
1 ks Paprika žlutá
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
0,5 kávová lžička Sůl
Sýrová krusta
2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
150 g Máslo čerstvé
200 g Mouka polohrubá
2 polévková lžíce Olej olivový
0,5 kávová lžička Pepř bílý
1 polévková lžíce Petržel kudrnka
1,5 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
100 g Sýr Čedar

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 574 kcal
Kilojoule 2 400kJ
15% Sacharidy 54 g
203% Tuky 152 g
15% Sodík 303 mg
24% Bílkoviny 13 g

Zapékaný celer se žampiony a sýrovou krustou postup přípravy receptu:

1

Středně velký celer (asi 400 g) oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Šalotku, česnek a mrkev také oloupeme, omyjeme a krájíme na tenká kolečka. Žlutou a červenou masitou papriku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky.

2

Lilek omyjeme, rozkrájíme na plátky, osolíme asi 2 lžičkami soli a necháme ho vypotit 20 - 30 minut. Potom ho opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme. Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky.

3

Ve větší pánvi rozpálíme olej s máslem, šalotku s česnekem zpěníme, přidáme mrkev, celer promícháme a krátce, přibližně 30 sekund restujeme. Zeleninu ochutíme (po 0,5 lžičkách) čerstvě pomletým pepřem, zázvorem a solí.

4

V pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla, hříbky krátce orestujeme, ochutíme solí (0,5 lžičky), černým pepřem (0,5 lžičky) a kmínem. Houby vyjmeme, na omastek přidáme další lžíci másla a plátky lilku restujeme z každé strany do zlatova, poté k nim přimícháme pokrájenou papriku.

5

Připravíme si ingredience na sýrovou krustu: do mísy nasypeme 200 g polohrubé mouky se 2 lžičkami prášku do pečiva, promícháme ji s pokrájeným máslem, smetanou a bílým pepřem. Petrželku kudrnku i čerstvé oregano opláchneme pod tekoucí vodou, bylinky následně drobně pokrájíme. Nakonec vmícháme do směsi nastrouhaný sýr s bylinkami. Směs by měla mít obdobnou konzistenci jako drobenka na koláče.

6

Zapékací mísu vymažeme 2 lžícemi oleje, do ní navrstvíme všechnu zeleninu s houbami a lilkem, přelijeme zeleninovým bujónem, mísu volně zakryjeme alobalem. Dáme ji do předem vyhřáté trouby (na 200°C) a pečeme 35 minut. Pak na zeleninovou směs navrstvíme sýrovou směs a pečeme při 240°C asi 15 - 20 minut do zlatova - mísu nezakrýváme.

7

Upečenou zeleninu necháme několik minut vychladnout, následně servírujeme.

Poznámka

Podáváme teplé.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept