Zapékaný celer se žampiony a sýrovou krustou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékaný celer se žampiony a sýrovou krustou
Zapékaný celer se žampiony a sýrovou krustou
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 44138 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
Restovaná zelenina | |
---|---|
400 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Restované houby | |
200 g | Hříbky čerstvé |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
2 ks | Lilek |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Paprika červená |
1 ks | Paprika žlutá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Sýrová krusta | |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
150 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1,5 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
100 g | Sýr Čedar |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 57,3mg |
Draslík | 994,4mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 48,1mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 38,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Šalotka, Sůl, Zázvor mletý, Hříbky čerstvé, Kmín celý, Lilek, Paprika červená, Paprika žlutá, Sůl, Kypřicí prášek do pečiva, Pepř bílý, Sýr Čedar mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Olej olivový, Petržel kudrnka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékaný celer se žampiony a sýrovou krustou postup přípravy receptu:
1 | Středně velký celer (asi 400 g) oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Šalotku, česnek a mrkev také oloupeme, omyjeme a krájíme na tenká kolečka. Žlutou a červenou masitou papriku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky. |
2 | Lilek omyjeme, rozkrájíme na plátky, osolíme asi 2 lžičkami soli a necháme ho vypotit 20 - 30 minut. Potom ho opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme. Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky. |
3 | Ve větší pánvi rozpálíme olej s máslem, šalotku s česnekem zpěníme, přidáme mrkev, celer promícháme a krátce, přibližně 30 sekund restujeme. Zeleninu ochutíme (po 0,5 lžičkách) čerstvě pomletým pepřem, zázvorem a solí. |
4 | V pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla, hříbky krátce orestujeme, ochutíme solí (0,5 lžičky), černým pepřem (0,5 lžičky) a kmínem. Houby vyjmeme, na omastek přidáme další lžíci másla a plátky lilku restujeme z každé strany do zlatova, poté k nim přimícháme pokrájenou papriku. |
5 | Připravíme si ingredience na sýrovou krustu: do mísy nasypeme 200 g polohrubé mouky se 2 lžičkami prášku do pečiva, promícháme ji s pokrájeným máslem, smetanou a bílým pepřem. Petrželku kudrnku i čerstvé oregano opláchneme pod tekoucí vodou, bylinky následně drobně pokrájíme. Nakonec vmícháme do směsi nastrouhaný sýr s bylinkami. Směs by měla mít obdobnou konzistenci jako drobenka na koláče. |
6 | Zapékací mísu vymažeme 2 lžícemi oleje, do ní navrstvíme všechnu zeleninu s houbami a lilkem, přelijeme zeleninovým bujónem, mísu volně zakryjeme alobalem. Dáme ji do předem vyhřáté trouby (na 200°C) a pečeme 35 minut. Pak na zeleninovou směs navrstvíme sýrovou směs a pečeme při 240°C asi 15 - 20 minut do zlatova - mísu nezakrýváme. |
7 | Upečenou zeleninu necháme několik minut vychladnout, následně servírujeme. |
Poznámka
Podáváme teplé.