Jednoduchý recept

Španělské rizoto s mořskými plody (paella)

  • Španělsko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (57%)
ID receptu: 44159
Kategorie: Rizota

Ingredience

3 stroužek Česnek
1 ks Cibule
12 ks Garnát obecný
180 g Hrášek mražený
350 g Kuřecí prsa
250 g Mušle srdcovky
1 polévková lžíce Olej olivový
1 ks Paprika červená
1 ks Paprika zelená
60 g Petržel - nať
500 g Rýže loupaná
0,5 kávová lžička Šafrán
250 g Sépie
2 polévková lžíce Voda pitná
1 l Vývar drůbeží

Nutriční hodnoty jedné porce

35% Kalorie 690 kcal
Kilojoule 2 888kJ
23% Sacharidy 82 g
9% Tuky 6 g
38% Sodík 768 mg
64% Bílkoviny 36 g

Španělské rizoto s mořskými plody (paella) postup přípravy receptu:

1

Šafránové pestíky v misce pokapeme 2 lžícemi vroucí vody a necháme 5 minut stát.

2

Na středním plameni rozpálíme olivový olej, do zlatohněda v něm 2 - 3 minuty restujeme kousky nakrájených kuřecích řízků. Přidáme pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a drobné kousky malé červené i zelené papriky (bez jader) a ještě 2 - 3 minuty restujeme.

3

Přidáme propláchnutou rýži, namočené šafránové pestíky i s vodou a 750 ml drůbežího vývaru. Přivedeme k varu, zakryjeme, na mírném ohni vaříme 15 minut. Několikrát zamícháme.

4

Poté vložíme očištěné syrové garnáty, sépiové kroužky, očištěné a vousů zbavené mušle (čerstvá mušle musí být uzavřená), rozmražený hrášek, drobně krájenou petrželovou nať, zbývající drůbeží vývar. Vaříme asi 8 - 10 minut, až rýže a mořské plody změknou, ihned podáváme.

Poznámka

Servírujeme teplé. Paella - typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu nebo kari. V paelle se častěji objevují plody moře, zelenina a koření. Připravuje se na speciální nízké rovné pánvi s uchy, zvané paellera, výsledný pokrm je méně lepivý. Nejvhodnější rýže na paellu je japonica - krátkozrnná rýže, která má tendenci se během vaření lepit. Garnát - mořský ráček, který má poměrně málo vyvinutá klepeta. Podobá se krevetám, ale je větší.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept