Španělské rizoto s mořskými plody (paella) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Španělské rizoto s mořskými plody (paella)
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 44159 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
12 ks | Garnát obecný |
180 g | Hrášek mražený |
350 g | Kuřecí prsa |
250 g | Mušle srdcovky |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Paprika červená |
1 ks | Paprika zelená |
60 g | Petržel - nať |
500 g | Rýže loupaná |
0,5 kávová lžička | Šafrán |
250 g | Sépie |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
1 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 76g |
---|---|
Cholesterol | 88,1mg |
Draslík | 603,4mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 17,9mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 47,8mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Mušle srdcovky, Paprika červená, Paprika zelená, Rýže loupaná, Sépie, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Hrášek mražený, Kuřecí prsa, Olej olivový, Petržel - nať, Šafrán, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Španělské rizoto s mořskými plody (paella) postup přípravy receptu:
1 | Šafránové pestíky v misce pokapeme 2 lžícemi vroucí vody a necháme 5 minut stát. |
2 | Na středním plameni rozpálíme olivový olej, do zlatohněda v něm 2 - 3 minuty restujeme kousky nakrájených kuřecích řízků. Přidáme pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a drobné kousky malé červené i zelené papriky (bez jader) a ještě 2 - 3 minuty restujeme. |
3 | Přidáme propláchnutou rýži, namočené šafránové pestíky i s vodou a 750 ml drůbežího vývaru. Přivedeme k varu, zakryjeme, na mírném ohni vaříme 15 minut. Několikrát zamícháme. |
4 | Poté vložíme očištěné syrové garnáty, sépiové kroužky, očištěné a vousů zbavené mušle (čerstvá mušle musí být uzavřená), rozmražený hrášek, drobně krájenou petrželovou nať, zbývající drůbeží vývar. Vaříme asi 8 - 10 minut, až rýže a mořské plody změknou, ihned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Paella - typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu nebo kari. V paelle se častěji objevují plody moře, zelenina a koření. Připravuje se na speciální nízké rovné pánvi s uchy, zvané paellera, výsledný pokrm je méně lepivý. Nejvhodnější rýže na paellu je japonica - krátkozrnná rýže, která má tendenci se během vaření lepit. Garnát - mořský ráček, který má poměrně málo vyvinutá klepeta. Podobá se krevetám, ale je větší.