Dušený králík na švestkách - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušený králík na švestkách
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 44181 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Ananas |
2 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
8 ks | Cibule perlová |
1,3 kg | Králičí maso |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
50 g | Meruňky sušené |
4 ks | Nové koření celé |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Švestky sušené |
0,8 dl | Víno portské |
4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 207,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 482,7mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,2mg |
Vitamín C | 3,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ananas, Bobkový list, Česnek, Králičí maso, Meruňky sušené, Nové koření celé, Sůl, Švestky sušené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule perlová, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušený králík na švestkách postup přípravy receptu:
1 | Důkladně omyjeme pod tekoucí vodou sušené švestky, meruňky, ananas, necháme je okapat. Oloupeme drobnou perlovou cibuli a česnek. |
2 | Vykostěné králičí maso odblaníme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. |
3 | V hrnci rozpálíme olej, maso zprudka restujeme po 1 minutě z každé strany do zlatova. Maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, promícháme a vyjmeme z omastku. Na omastek přidáme 1 lžíci másla a perlovou cibuli se stroužky česneku, zeleninu krátce restujeme do zlatova. Přidáme maso, bobkový list, nové koření, směs zalijeme vínem a vodou. Promícháme, pod pokličkou dusíme přibližně 45 - 50 minut. Po 30 minutách přidáme k masu ovoce. |
4 | Když je maso měkké, přimícháme smetanu a dochutíme solí. Krátce, asi na 3 minuty, pomalu povaříme. |
Poznámka
Dušeného králíka podáváme podle chuti s dušenou rýží, bramborovým knedlíkem, s hranolky a pod.