Bramborová polévka s květákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborová polévka s květákem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 44241 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
600 g | Brambory |
6 polévková lžíce | Jogurt bílý |
1 hrst | Kmín celý |
1 ks | Květák |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 ks | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
1,2 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 4,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 110,6mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Jogurt bílý, Kmín celý, Květák, Šalotka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborová polévka s květákem postup přípravy receptu:
1 | Brambory očistíme, omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na plátky. |
2 | Květák opláchneme, rozebereme na růžičky, ty nejmenší odložíme stranou. |
3 | Šalotky omyjeme, pokrájíme na plátky. |
4 | Olivový olej rozpálíme ve velké hluboké pánvi, vložíme šalotky, krátce je osmahneme. Přidáme růžičky květáku, kousky brambor a kmín, vše následně smažíme dalších 10 minut. |
5 | K osmaženým šalotkám a bramborám přilijeme zeleninový vývar, přivedeme do varu, vaříme na mírném ohni přibližně 40 minut. Podle chuti přisolíme, opepříme. Rozmixujeme mixérem do hladka, přidáme nejmenší růžičky květáku a vaříme ještě 10 minut. |
6 | Polévku podáváme v miskách, na povrch dáme ještě lžičku jogurtu a posypeme kmínem. |
Poznámka
Podáváme teplé.