Sladké bramborové lívance - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sladké bramborové lívance
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 44255 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
500 g | Brambory |
20 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
30 g | Droždí |
250 g | Džem meruňkový |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
3 dl | Mléko polotučné |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
250 g | Tvaroh měkký |
1 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 91,7mg |
Draslík | 706,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,5mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr krupice, Droždí, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Džem meruňkový, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh měkký mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sladké bramborové lívance postup přípravy receptu:
1 | Mléko nalijeme do kastrůlku, trochu přihřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přisypeme trochu cukru a kastrůlek odložíme na teplé místo, kde necháme vzejít kvásek. |
2 | Do hrnce nalijeme vodu, vložíme do ní brambory, vodu osolíme, přiklopíme poklici a brambory vaříme do měkka asi 20 minut. Potom je scedíme, necháme vychladnout, nakonec prolisujeme do misky, kam přisypeme mouku s kypřícím práškem, vanilkový cukr, rozklepneme celé vejce, přidáme cukr, vylijeme vykynutý kvásek a rukou vypracujeme husté, hladké těsto, které opět odložíme na teplé místo na 20 minut vykynout. |
3 | Fritovací hrnec nastavíme na střední teplotu, z těsta v oleji namočenou lžící vykrajujeme lívance, které pokládáme do rozpáleného oleje a smažíme je přibližně minutu. Hotové lívance vybíráme z fritovacího hrnce a hned pokládáme podle porcí na mělké talíře. Každý lívanec na talíři potřeme džemem a nastříkáme vyšlehanou šlehačkou, kterou jsme připravili ze smetany. |
Poznámka
Lívance servírujeme jako teplý sladký předkrm. Ke každé porci na talíři můžeme ještě přidat ochucený měkký tvaroh.