Jehněčí na zelenině s Gremolatou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí na zelenině s Gremolatou
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 44256 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Cibule |
850 g | Jehněčí maso |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 ks | Paprika zelená |
1 ks | Paprika žlutá |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
400 g | Rajčata |
2 kávová lžička | Sůl |
Bylinková směs Gremolata | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Citrony |
1 kávová lžička | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 176,0mg |
Draslík | 405,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 82,6mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Paprika zelená, Paprika žlutá, Rajčata, Sůl, Česnek, Citrony mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jehněčí maso, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí na zelenině s Gremolatou postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si italskou bylinkovou směs zvanou "Gremolata": omyjeme citrón (pokud možno chemicky neošetřený) a jemně nastrouháme jenom žlutou kůru do misky. 2 stroužky česneku oloupeme a rozdrtíme, petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a drobně ji pokrájíme. Petrželku s česnekem přidáme k citrónové kůře spolu s olivovým olejem a čerstvě mletým černým pepřem. Směs důkladně promícháme, misku uzavřeme víkem, odložíme do chladničky. |
2 | Jehněčí maso odblaníme, odstraníme tučnější části s žilkami, maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na medailonky a dáme do mísy. Maso osolíme, opepříme. |
3 | V misce promícháme hladkou mouku s červenou paprikou a kousky masa v mouce obalíme. |
4 | Omyjeme papriky i rajčata. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, pokrájíme na tenké půlměsíčky. Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a krájíme na kostičky. |
5 | V pánvi rozpálíme olej (3 lžíce) s máslem, maso orestujeme do zlatova, pak ho dáme do zapékací mísy. Na pánev přidáme lžíci oleje, restujeme cibuli s paprikou přibližně 2 minuty, přidáme rajčata, promícháme a restujeme další minutu. Jakmile začnou pouštět šťávu, směs vyklopíme na maso, zakryjeme poklicí a pečeme doměkka v předehřáté troubě při při 185°C přibližně 40 minut. Občas promícháme. |
6 | Přibližně 10 - 15 minut před dokončením přidáme připravenou bylinkovou směs "Gremolatu" a promícháme. |
7 | Měkké maso případně dochutíme solí a podáváme horké. |
Poznámka
Mezitím připravíme kuskus podle návodu na obalu a podáváme ho k horkému jehněčímu masu.