Thajský salát s krevetami, restovanou šalotkou a česnekovým dresinkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Thajský salát s krevetami, restovanou šalotkou a česnekovým dresinkem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 44370 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule červená |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
675 g | Krevety tygří |
1 ks | Limetka |
1 ks | Mango |
1 kávová lžička | Máta |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej arašídový (podzemnicový) |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
3 polévková lžíce | Ořechy burské pražené |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 ks | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
Dresink | |
---|---|
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Ocet rýžový |
1 polévková lžíce | Omáčka rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 803,2mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 43,4mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Koriandr mletý, Limetka, Mango, Máta, Olej arašídový (podzemnicový), Ořechy burské pražené, Šalotka, Sůl, Česnek, Chilli paprička, Cukr krupice, Omáčka rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Krevety tygří, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Ocet rýžový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Thajský salát s krevetami, restovanou šalotkou a česnekovým dresinkem postup přípravy receptu:
1 | Z krevet oloupeme krunýře, odstraníme střívka, ocásky ponecháme. Vložíme je do skleněné mísy, přidáme na jemno strouhanou kůru z limety, nadrobno rozkrájenou polovinu chilli papričky bez semínek, olej, sůl a pepř, promícháme. Při pokojové teplotě necháme 30 - 40 minut marinovat. |
2 | Mezitím připravíme dresink. Do hmoždíře vložíme nadrobno pokrájený česnek a cukr. Utřeme do hladké pasty, vmícháme do ní tři čtvrtiny šťávy z limetek a lžíci rybí omáčky. Přelijeme do džbánku a smícháme s nadrobno nasekanou chilli papričkou. Na závěr dochutíme rýžovým octem. |
3 | Mango oloupeme, odstraníme pecku. Dužinu krájíme na tenké nudličky. Vsypeme do mísy, přidáme na nudličky pokrájenou mrkev, pláty okurky a půlměsíčky červené cibule. Přelijeme polovinou dresinku, důkladně promícháme. Směs rozdělíme do servírovacích misek. |
4 | Litinovou pánev rozpálíme na vysokou teplotu a potřeme olejem. Vložíme do ní krevety, po každé straně orestujeme cca 2 - 3 minuty. Po vyjmutí naaranžujeme na porce v miskách. Přelijeme zbytkem dresinku, dozdobíme snítkami koriandru a mátovými lístky. |
5 | Šalotky pokrájíme na tenké plátky a na rozpáleném podzemnicovém oleji osmahneme do křupava. Salát posypeme nahrubo pokrájenými arašídy, zbytkem nasekané chilli papričky a smaženou cibulkou, ihned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.