Banánový likér - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Banánový likér
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 44453 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
7 ks | Banány |
1 l | Džus hruškový |
1 kávová lžička | Kyselina citrónová |
100 ml | Sirup cukrový |
200 ml | Vodka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 597,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 106,2mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Banány, Džus hruškový, Sirup cukrový, Vodka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kyselina citrónová nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Banánový likér postup přípravy receptu:
1 | K výrobě likéru budeme potřebovat 6-7 středně velkých banánů. |
2 | V nerezovém hrnci přivedeme k varu 1 litr hruškové šťávy. Jakmile bude teplota šťávy na 80°C, vložíme do ní čerstvě oloupané banány, které v tekutině rozmačkáme. |
3 | Pak šťávu s banány necháme pomalu vychladnout na 40°C a po hodině vše prolisujeme přes nylonový sáček. |
4 | Získáme aromatickou šťávu, kterou necháme 3-5 hodin v chladu. Pak šťávu přefiltrujeme. |
5 | 700 ml šťávy smícháme s 200 ml vodky a 100 ml invertního cukrového sirupu. Pode chuti přimícháme kyselinu citrónovou. |
6 | Likér přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce. |
Poznámka
Když je teplota na 80°C a banány jsou rozmačkané, přidáme sladovou amylázu (2-3 ml/litr), teplotu udržujeme asi 15 minut na 80°C. Obsah alkoholu 17-18% objemových jednotek. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí.