Likér z čerstvých pomerančů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Likér z čerstvých pomerančů
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 44462 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
50 g | Cukr hroznový (glukóza) |
2 ml | Pektolytický enzym |
0,5 kg | Pomeranče |
500 ml | Pomerančová šťáva |
100 ml | Sirup cukrový |
200 ml | Vodka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 190,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 123,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 52,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pomeranče, Pomerančová šťáva, Sirup cukrový, Vodka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr hroznový (glukóza) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Pektolytický enzym nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Likér z čerstvých pomerančů postup přípravy receptu:
1 | Potřebujeme chemicky neošetřené pomeranče. Pomeranče omyjeme, osušíme a oloupeme tak, že ovocná dužina zůstane naprosto čistá - bez zbytků bílých slupek - pulpy. Slupky (asi 125 g z 0.5 kg) se rozřežou ostrým nožem naplocho tak, že se odstraní bílá dužina, slupka zůstane bez pulpy. Je to velmi důležité, aby se hořká látka z pulpy nedostala do produktu. |
2 | 500 ml čisté pomerančové šťávy dáme do nerezového hrnce, přimícháme pomerančovou kůru bez pulpy, ovocnou dužinu a do směsi přimícháme pektolytický enzym (2 ml/litr). Zahřejeme na 40°C a tuto teplotu udržujeme 15 minut. Pak směs dáme do chladu a temna na 24 hodin. |
3 | Druhý den směs vylisujeme a 600 ml získaného pomerančového extraktu smícháme s 200 ml vysokoprocentní vodky se 100 ml cukrového sirupu a 50 g glukózy. Směs promícháme a přefiltrujeme přes hrubý složený filtr. |
4 | Likér přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce. |
Poznámka
Z 0.5 kg pomerančů získáme přibližně 85 g čisté kůry bez pulpy. Obsah alkoholu 17-18% objemových jednotek. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí.